Tota l'agenda

Santoral

Dimarts 23 octubre

Joan Capestrano, prevere; Germà, Teodor, preveres i màrtirs; Ignasi, Severí, Romà, bisbes; Benet, beat Joan el Bo, confessors.

Refrany

Una noia és per a un rei, si el rei la vol.

Mercats

Besalú, Caldes de Malavella, Campdevànol, Castelló d'Empúries, Girona, Hostalric, Lloret de Mar, Palamós, Pals i Verges.

Cita del dia

No li és possible a un poeta ser professional. La poesia és essencialment una activitat d'aficionats . (Nicholas Barrington)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

La Vall d'en Bas

Dimarts, 23 octubre 2018

Exposicions

Can Trona. Plecs, obres de Tura Sanz. Fins al 27 de novembre.

Prop de La Vall d'en Bas

Dimarts, 23 octubre 2018

Cap de setmana

Vidreres

7a Bicicletada RiMaViSi, per dissabte. Se sortirà a les 10.00, des de l'escola Salvador Espriu. Inscripcions a www.selvaesports.cat. Mostar més dates

Dies 22-26

Concerts

Girona

20.00. Centre cívic Pla de Palau. Concert d'havaneres i folk català a càrrec de Tià Giró + Jep Cua. Dins el cicle Música de tothom, de cantautors i músics novells i emergents.

22.00. Sunset Jazz Club. Actuació de Luis González Groove Trio & David Mauricio.

Conferències

Arbúcies

19.30. Sala de baix de la llar de jubilats. Xerrada Energia neta de franc, de Col·lectiu Solar.

Girona

17.30. Aula Magna de la Casa de Cultura. Conferència Anatomia de la veu, amb Anna Carrera, professora d'Anatomia i Embriologia Humana de la Universitat de Girona i membre del Grup de Recerca Neoma. Dins les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran.

19.00. Casa de Cultura. Conferència De la realitat al criteri, de la paranoia a la realitat. Jaume Balmes i Salvador Dalí, a càrrec de Max Pérez. Dins el curs Introducció a la Filosofia Catalana.

18.30. Biblioteca Carles Rahola. Conferència Rodoreda: la passió per narrar, a càrrec de Miquel Martín.

19.00. Seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Conferència El finançament municipal: estat de la qüestió, a càrrec de Joaquim Solé Vilanova, economista, doctor i catedràtic d'hisenda pública de la Universitat de Barcelona i codirector del Màster en Hisenda Autonòmica i Local.

19.00. Aula A de la Casa de Cultura. Conferència Els àngels de Barcelona. Joan Maragall, Eugeni d'Ors, Francesc Pujols i Josep Pijoan, a càrrec d'Alba Padrós. Dins el curs Introducció a la filosofia catalana.

Flaçà

20.00. Ajuntament. Xerrada Canvis en l'adolescència. Dins el cicle El món de l'adolescent i la joventut, a càrrec d'Elisabet Soler, psicòloga.

Diversos

Arbúcies

21.00. Biblioteca municipal. Club de lectura amb el llibre Mare de llet i mel, de Najat El Hachmi.

Girona

10.00. Biblioteca Carles Rahola. Juguem. Ens divertim. Aprenem. Rejovenim la memòria. Mostar més dates

Dies 16, 23/10, 6, 13, 20, 27/11, 4, 11 i 18/12

15.15. Centre cívic Santa Eugènia. Castellà per a nouvinguts. Dins el Banc del Temps. Mostar més dates

Dies 2, 9, 16, 23 i 30

16.30. Centre cívic Sant Narcís. Trobada de l'associació Dona Llum. Mostar més dates

Dies 25/09, 23/10, 27/11, 18/12, 22/01, 26/02, 26/03, 23/04, 28/05 i 25/06

18.00. Espai Marfà. Conversa en anglès. Dins el Banc del Temps. Mostar més dates

Dies 2, 9, 16, 23 i 30

18.00. Biblioteca Carles Rahola. Club de lectura amb Els jocs florals de Canprosa, de Santiago Rusiñol.

19.00. Espai Marfà. Atenció presencial del Banc del Temps Pont del Dimoni. Mostar més dates

Dies 2, 9, 16, 23 i 30

19.00. Museu del Cinema. Commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, La cultura audiovisual a la Girona del segle XIX. Visita i conferència entorn de la llanterna màgica de fantasmagoria de l'Institut d'Ensenyament Secundari de Girona, Fantasmagoria i educació: cultura audiovisual a la Girona del segle XIX, a càrrec de Daniel Pitarch.

19.45. Centre cívic Santa Eugènia. Introducció al coaching i a la programació neurolingüística. Dins el Banc del Temps. Mostar més dates

Dies 2, 9, 16, 23 i 30

Efemèrides

1705. L’arxiduc Carles d’Àustria entra a Barcelona.

Durant la guerra de Successió, l’arxiduc Carles d’Àustria, pretendent Habsburg al tron espanyol, que havia estat adjudicat al Borbó Felip V, va entrar a Barcelona, on havia arribat amb la seva flota el dia abans, essent aclamat com a rei pels seus habitants. El 7 de novembre, l’arxiduc va jurar les Constitucions catalanes i va ser proclamat rei de bona part de la Corona d’Aragó com a Carles III. Amb ell, les Corts van aprovar polítiques favorables a l’oligarquia catalana, reparant antics greuges i anunciant un paper destacat de Catalunya a Espanya, quan Carles ocupés el tron de Madrid.

1520.

Carles I, rei de la monarquia hispànica, és coronat emperador romanogermànic a la ciutat alemanya d’Aquisgrà com a Carles V.

1940.

Segona Guerra Mundial: Francisco Franco i Adolf Hitler s’entrevisten a Hendaia, al País Basc francès, per acordar la participació espanyola en la guerra al costat de l’Eix, ajornant, però, el moment de la decisió.

1942.

Heinrich Himmler, cap de la policia alemanya, presideix a Barcelona un acte de confraternització entre Falange Española i l’NSDAP, el partit nazi alemany.

1977.

El president Josep Tarradellas pronuncia la cèlebre frase “Ja soc aquí” des del balcó del Palau de la Generalitat.