Política

NÚRIA FELIU

CANTANT

“Espanya: la paparra que ens xucla”

“Nosaltres no som fills de la Castella colonitzadora, sinó de Catalunya”

“Em sento catalana senzillament com un albercoc se sent albercoc i no préssec”

“Cridem ben fort: som un país”

PERFIL
Núria Feliu, nascuda al popular barri de Sants, va iniciar la seva carrera als escenaris com a actriu de teatre i l'any 1965 va debutar en el món de la cançó. La seva carrera ha anat sempre lligada a la cançó en català i la defensa de la “nostra identitat”.

Núria Feliu és un exemple de compromís i fidelitat a unes idees i a un país. Aplaudeix la iniciativa d'El Punt Avui i s'ofereix a recitar un “poema patriòtic” el dia del concert.

Més de 50 anys sobre els escenaris cantant i actuant en català. Se'n sent orgullosa?
Jo no diria orgullosa. El que em sento és molt afortunada de poder, durant tants anys, fer el que m'ha agradat fer: comunicar-me amb la gent, conèixer més el meu país, estar amb les persones i poder estar en contacte amb els casals catalans d'arreu del món.
Va donar suport a la plataforma que va impulsar la consulta per la independència. Per què?
Sempre he donat suport a la independència, perquè implica confirmar que nosaltres, els catalans, no som fills de la Castella colonitzadora, sinó de Catalunya. No hem de menester ningú que ens digui que som catalans. Ho sabem des de fa molt! Faig meves les paraules de Joan Sales quan diu: “Em sento català senzillament com un albercoc se sent albercoc i no préssec.”
Com definiria la relació entre Espanya i Catalunya?
Espanya és una paparra que xucla tot el que pot de Catalunya des de sempre. Sempre ha actuat així, des de la cort borbònica, per subjugar els territoris perifèrics. No són capaços de produir, per tant no ens poden deixar anar, perquè xuclen la mamella, sempre ho han fet i sempre ho intentaran fer.
Veu a prop o lluny el moment de dissoldre els vincles que lliguen els catalans amb l'Estat espanyol?
Molt a prop. Per una raó. Perquè aquesta proposició ja es troba dins la ment de la majoria de catalans. Jo crec que la independència ja és inevitable. El que no sé és la casta de barbaritats que els espanyols poden arribar a fer per intentar evitar-la.
Creu que el pacte fiscal és viable?
Amb els espanyols no hi ha pacte fiable. Basta que consultem la història per veure que són els mestres de la “picaresca” i que manipulen la història.
Vostè que sempre ha estat molt propera a la gent, nota que alguna cosa està canviant al carrer?
La gent ja s'ha fet a la idea que les coses han de canviar, i que la situació s'ha tornat insostenible. Ho vius i ho sents arreu on vas, gent jove i gent més gran. El que també noto és que hi ha molta gent amb iniciatives, que s'estan movent, actuant. L'ambient torna a bullir.
En l'actual conjuntura, què pensa que ha de fer el país?
Penso que en l'actual conjuntura el nostre país no ha de fer res més que pensar amb convenciment i cridar ben fort que som un país. Més ben dit: el país.
Quina opinió li mereix aquesta nova secció que ha impulsat el diari titulada ‘Catalunya vol viure en llibertat'?
Totes les iniciatives que serveixin perquè la gent es pugui expressar en llibertat són lloables i necessàries. Ara més que mai.
Pensa assistir al concert reivindicatiu que promou el diari pel pròxim 29 de juliol?
Si m'hi convideu, vindré a llegir un poema patriòtic.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.