plaça major

Ens calen nous líders

Ens manca el record de grans líders, tan necessaris avui dia

És ben cert que el nostre país està passant per moments traumàtics i molt negatius. La desafecció de la població és gran, és palesa la manca de rumb del nostre govern, malgrat els desmentiments oficials. L'economia, sembla que no aixeca cap, la mitja veritat o la mentida d'alguns mitjans de comunicació no té cap resposta contundent i molts polítics i intel·lectuals mostren una manca d'idees i d'autèntic lideratge.

Davant d'aquest panorama negatiu, les associacions d'Amics de la Unesco veiem que aquest any es commemoren una sèrie d'efemèrides que ens recorden la grandesa del país i de la seva possibilitat de reacció i creació. Les persones i els fets dels quals celebrem l'aniversari són, sens dubte, referents clars de la capacitat del nostre poble de produir moviments i personalitats que han excel·lit i que ens han deixat un exemple i un bagatge d'humanitat que les actuals i futures generacions cal que coneguem i imitem. La nostra associació contribuirà a aquestes commemoracions amb un seguit de conferències que ens ajudaran a fer ressaltar aquestes persones, aquests esdeveniments i el seu mestratge. Fem-ne un petit repàs. És l'any del centenari del naixement de l'iniciador de la història moderna de Catalunya, Jaume Vicens Vives (1910-1960); també aquest any se celebra l'Any Batllori en honor del savi jesuïta, l'historiador Miquel Batllori (1909-2005); els 150 anys del naixement del poeta i humanista Joan Maragall, que precisament va saber opinar amb humanitat sobre el mestre Francesc Ferrer i Guàrdia, executat ara fa cent anys. Centenari també del Patufet, la publicació que durant anys va ser nord i exemple per als petits, del naixement del poeta Màrius Torres i del músic Isaac Albéniz; els 500 anys del naixement de Francesc de Borja; 25 anys de la mort del poeta Salvador Espriu; els 200 anys de la resistència catalana en la Guerra del Francès amb els fets del Bruc.

Tal vegada, en aquestes celebracions ens manca el record de grans líders polítics, tan necessaris avui dia. No intentarem buscar-los, encara que aquest any sortirà una biografia del polític Anton Cañellas, personatge català clau en la transició espanyola i model de fair play en política. De moment, haurem de fixar-nos en la d'un gran home que no va néixer a casa nostra, un líder que va ser capaç d'arraconar la gran injustícia de l'apartheid de Sud-àfrica, Nelson Mandela. Esperem que en un futur proper també tinguem els líders que com a poble ens mereixem.

(*) Amics de la UNESCO de Valldoreix-Sant Cugat-FCACU

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.