Bombolles que fan història

Un llibre recull en 470 planes la trajectòria i les imatges més representatives dels 125 anys de Vichy Catalán

Vichy Catalán, 125 anys d'història. Sota aquest títol, un llibre editat per Viena Edicions, amb textos de Natàlia Piernas, recull la llarga trajectòria d'una marca capdavantera, que va néixer sota el guiatge del doctor Modest Furest i Roca, que tenia consulta a Girona. Aquest metge homeòpata, nascut a Sant Pol de Mar, va adquirir els terrenys de Caldes de Malavella d'on brollaven les aigües termals, que va anomenar El Vichy Catalán, i al costat del brollador va edificar una fàbrica per envasar l'aigua. El 1898 es va construir l'hotel balneari.

L'envergadura del projecte va requerir la creació, el 1900, de la societat anònima Vichy Catalán, impulsada inicialment pel doctor Furest i diversos indians que havien fet fortuna a Cuba i van tornar a Catalunya disposats a invertir en nous negocis. Es va ampliar l'hotel balneari (d'estil modernista) i es va iniciar l'expansió de la companyia. En un bloc temàtic del llibre es recull, des d'un punt de vista empresarial, l'esplendor dels anys vint, la Guerra Civil, els anys foscos de la postguerra i la incorporació a la modernitat a partir dels anys seixanta i setanta. El 1986, l'empresa inicia una nova estratègia i, després d'adquirir altres empreses d'aigua mineral envasada, el 1990 es crea el Grup Vichy Catalán.

El Grup Vichy Catalán, dirigit actualment per la quarta generació, es distribueix en 35 països i se'n serveixen anualment més de 450.000.000 de litres. «Vichy Catalán s'ha convertit en un referent en la salut i el benestar, i també en el món de la gastronomia», es destaca en el text.

Editat també en anglès

El llibre, presentat recentment a Barcelona, condensa en 470 pàgines la història d'aquesta marca mítica. S'ha editat en català, castellà i anglès amb una primera tirada de 7.000 exemplars per a distribució interna. Està estructurat en tres grans blocs temàtics: els orígens, la societat anònima Vichy Catalán, i el grup, a més d'un apartat d'annexos amb una selecció d'articles mèdics i científics que remarquen la relació existent entre el consum d'aigua mineral carbònica i la salut. En el llibre es destaca la divulgació de la cultura de l'aigua que ha fet el grup per mitjà de llibres especialitzats, l'impuls de la cuina, la creació de la confraria gastronòmica de l'aigua, els treballs d'investigació i les receptes amb Vichy Catalán de grans cuiners, com són Ferran Adrià, Ramon Freixa, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Santi Santamaria, Sergi Arola, Mey Hofmann, Elena i Juan Mari Arzak, Pedro Subijana i Salvador Gallego.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.