Cultura

Joan Maragall, actualitzat

Una assignatura pendent serà la biografia, a l'espera que s'estudiï a fons l'epistolari

Un dels principals fruits de l'Any Maragall serà l'edició de les seves obres completes, projecte que dirigeix el professor de la UAB Lluís Quintana i que publicarà Edicions 62. La data del 10 d'octubre de 2010 marca l'eix de la commemoració, quan es compliran 150 anys del naixement del poeta. Tot i així, l'editorial ja ha anunciat que els llibres no estaran a punt encara en aquesta data. El treball es dividirà en quatre volums: poesia i articles són els dos primers, i ja estan força avançats. El tercer i el quart incorporaran les traduccions i altres textos. La correspondència queda exclosa de les obres completes. Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes –ens coorganitzador de l'Any Maragall junt amb l'Associació Familiar de Descendents de Joan Maragall i Clara Noble–, reconeixia ahir un “panorama pobre” pel que fa a l'edició d'escrits del poeta, cosa que es vol corregir a propòsit de l'efemèride. Ja es va publicar un petit opuscle coincidint amb l'obertura solemne de l'Any Maragall, el passat mes de març al Palau de la Generalitat, a banda d'altres obres com ara Joan Maragall. Carnets de viatge, una reedició ampliada dels llocs maragallians a cura de Glòria Casals (llibre de Sant Jordi de la Diputació de Barcelona). Una de les assignatures pendents serà una biografia definitiva de l'intel·lectual modernista, que no es podrà realitzar fins que no s'hagi estudiat a fons la seva correspondència, un altre projecte que esperen que arrenqui enguany, segons Izquierdo. Mentrestant, Quaderns Crema preveu recuperar a finals d'any El meu Don Joan Maragall, la visió d'un amic escrita per Josep Pijoan l'any 1927.

“No volem que l'Any Maragall sigui oficial sinó popular”, afirma Izquierdo, que ha fet una crida a la participació a través de la web www.joanmaragall.cat. En l'acte central del 10 d'octubre es prepara una acció simultània amb lectures públiques arreu del país, mentre que l'Ajuntament de Barcelona descobrirà aquell dia un bust a la plaça Molina, a tocar de la casa on el poeta va viure des del 1899 fins a la seva mort el 1911, i que és la seu de l'Arxiu Joan Maragall. Diversos municipis ja s'han compromès a organitzar rutes literàries, amb l'objectiu que hi hagi accions allà on Maragall hi va deixar petjada.

TNC i Temporada Alta

Les activitats se succeiran fins al 20 de desembre del 2011, centenari de la seva mort. Com és habitual, hi haurà actes acadèmics, a partir del mes de setembre: per exemple, un cicle de conferències de caràcter divulgatiu a l'Ateneu Barcelonès que es repetiran allà on ho demanin; i un congrés internacional. La Fundació Joan Maragall s'aproximarà a l'ideari religiós de l'intel·lectual en un cicle de xerrades a principis de l'any que ve. També es preparen exposicions: la més important, a partir de l'abril del 2011 al Palau Moja, però també n'hi haurà al TNC, a la Biblioteca de Catalunya o a la vall de Núria, inaugurada la setmana passada, sobre els vincles del poeta amb els paisatges pirinencs. En l'apartat d'espectacles, Joan Ollé dirigirà Joan Maragall, la llei de l'amor, a l'octubre a la Sala Gran del TNC, prèvia estrena al Festival Temporada Alta. També es representarà al TNC una adaptació d'El comte Arnau, amb dramatúrgia i direcció de Hermann Bonnín. Hi haurà referències aquest estiu en el marc del Grec, a banda de lectures i recitals. Els organitzadors han suggerit al Grec que es torni a portar al Laberint d'Horta l'obra Ifigènia a Tàurida de Goethe, traduïda per Maragall i representada al parc el 1898.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia