Economia

Les rebaixes emmascaren la pujada de l'IVA

· L'estrena dels nous tipus impositius coincideix amb el tret de sortida dels descomptes oficials en tèxtil i grans superfícies · Les organitzacions de consumidors veuen intencionalitat en la coincidència de dates

Accions quotidianes com comprar una T-10, posar benzina al cotxe, dinar de menú o anar al teatre ens costaran avui, financerament parlant, una mica més que ahir. O molt més, si és un dia especial i hem decidit fer el pas de comprar un cotxe o fins i tot un pis. La pujada de l'IVA anunciada al mes de setembre ja és una realitat. De tota manera, serà difícil veure com afecten els canvis fiscals sectors claus com el tèxtil o les grans superfícies, ja que l'augment impositiu coincideix amb el primer dia de rebaixes. Les associacions de consumidors, que ja fa temps que denuncien la pujada per inoportuna, consideren que aquesta casualitat ha estat intencionada, ja que així la pujada de preus –i les crítiques– es diluiran les primeres setmanes, que és quan tot es vigilarà amb lupa. La dada d'inflació que es publiqui a l'agost, que també serà escrutada amb minuciositat, tampoc reflectirà la totalitat de l'impacte.

Exceptuant la roba, el calçat i els altres articles que avui han encetat les rebaixes d'estiu, hi ha molts productes que s'han llevat amb els marcadors canviats. El tipus general de l'IVA, el que grava la gran majoria de béns, ha pujat dos punts, fins al 18%. Si el comerciant no ha assumit aquest cost (és una posició minoritària, almenys entre les empreses més petites), la nevera o el cotxe que vam veure fa dies en un catàleg avui costa un 2% més. És el cas, per exemple, d'un Seat Ibiza que ahir s'anunciava a la web de la marca amb el preu promocional (fins al 30 de juny) de 9.970 euros. A l'espera que la companyia publiqui els nous preus, i tenint en compte que ahir va confirmar que traslladaria l'IVA a les tarifes (com Nissan i la majoria de fabricants), avui val 10.142 euros. La patronal de fabricants ja ha alertat que la coincidència de la pujada de l'IVA amb la fi de les ajudes públiques a la compra tornarà a ensorrar les vendes. També estan preocupats els venedors de pisos, que alerten que la mesura arriba just quan el mercat comença a donar signes de millora.

Segons una enquesta de la Cambra de Comerç de Barcelona, la meitat de les empreses pensen traslladar la totalitat de l'augment impositiu als preus. Només una quarta part l'assumiran empetitint els seus marges. La resta es quedaran a mig camí, barrejant les dues opcions.

Energia i transports

Els que segur que traslladaran tota la pujada, del 2%, són els productes amb preu regulat com l'energia, que, a més, s'anotarà pujades addicionals a l'increment impositiu com a conseqüència de la revisió de tarifes que efectua regularment el ministeri d'Indústria. Així, la bombona de butà costarà a partir de demà un màxim de 12,45 euros, un 6,6% més. L'electricitat, en canvi, només es veurà afectada per la revisió de l'IVA.

Els bitllets de bus o metro, fixats per l'Autoritat Metropolitana del Transport, s'encariran un 1%, ja que estan gravats amb l'IVA reduït, com ara la restauració, l'hostaleria i les entrades d'espectacles. En aquest casos, l'impost ha passat avui del 7% al 8%. L'IVA superreduït, reservat a productes de primera necessitat, es manté en el 4%.

LES FRASES

La repercussió serà mínima, espero que la majoria dels ciutadans no notin l'augment
María Teresa de la Vega
vicepresidenta primera del govern central

LA XIFRA

23
per cent
de les empreses consultades per la Cambra de Comerç assumiran la pujada de l'IVA.
45
per cent
de les companyies traslladaran tot l'augment al preu, sobretot les empreses més petites.
Estic absolutament convençut que la pujada d'impostos no significa una recaptació més gran
Gerardo Díaz Ferrán
president de la CEOE
El comerç farà un esforç per suportar l'augment de l'IVA, però no sé fins quan podrà
miquel àngel fraile
portaveu dels comerciants

Un alt cost per a les famílies: 290 euros l'any

La pujada de l'IVA suposarà de mitjana un cost d'uns 290 euros l'any per família, sempre que l'increment es traslladi íntegrament als preus de venda, segons estima l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Aquests càlculs es basen en les dades de l'última enquesta sobre pressupostos familiars de l'INE, que indiquen que la despesa mitjana per llar es va situar en 31.953 euros el 2008, i han estat realitzats eliminant els components als quals no s'aplica l'IVA i les despeses en productes alimentaris bàsics, que tributen el tipus superreduït del 4 per cent.

“Amb l'increment ja efectiu, podrem comprovar si finalment és el consumidor qui el paga íntegrament o si una part és assumida per empresaris i comerciants que optin per mantenir el preu dels productes”, va explicar l'OCU, que va defensar que un dels aspectes “més problemàtics” és l'IVA dels subministraments, ja que es considera que el criteri d'Hisenda respecte a quin percentatge s'ha d'aplicar a les factures “crea dubtes entre els consumidors”. L'OCU va demanar a Hisenda un criteri “transparent” per a consumidors i empreses subministradores.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia