Repassen l'inici de la publicitat a l'exposició del paper Carlets d'Olot

Es pot veure a la sala oberta del Museu Comarcal de la Garrotxa fins al maig

Paper Carlets va tenir sempre molt clar que la publicitat era una element important de l'empresa i això, a final del segle XIX, era ser visionari. Paper Carlets va entrar al món publicitari en el marc d'un mercat que funcionava amb un catàleg d'imatges, de les quals els empresaris escollien una que moltes vegades no tenia res a veure amb el seu producte. Carlets va apostar per diversos suports publicitaris, va crear una icona d'ús exclusiu i, fins i tot, tota una imatge corporativa.

El ventall de productes d'aquesta imatge és extens. Les més impactants són les que en l'actualitat serien impensables com la de dos nens fumant. N'hi ha també que fomenten missatges polítics en diaris: «Els deures del bon català són votar l'Estatut i fumar paper Carlets».

L'any 1931, Lluís Carlets dóna un nou impuls publicitari a l'empresa de la mà de Valentí Castanyer, que fa una auca del paper Carlets que es difon a tota la premsa. A més, reforça la imatge corporativa. L'aposta per la publicitat va arribar a l'extrem de tenir una sardana pròpia del paper de fumar olotí, que va estrenar La Principal de Llagostera, i a la tramesa massiva de telegrames que canten les excel·lències del paper Carlets, etc. Més endavant, van fer falques publicitàries a les ràdios. El vertader punt d'inflexió, però, va ser l'any 1935 amb la creació d'el noi Carlets, un personatge identificatiu de la marca, dissenyat pel txec Karel Cerny. Aquesta icona es va poder veure a tot el país, als autobusos, als tramvies, a les estacions de tren i als lemes corporatius, en parets de moltes cases com la familiar de la Moixina, etc.

Lluís Carlets marxa a Sant Sebastià, amb la guerra, i funda el paper de fumar El Alcázar. La fàbrica d'Olot segueix produint i abasta les tropes republicanes. Rius va recuperar la fàbrica, situada a la plaça de Clarà, al final de la guerra i va produir paper fins a l'any 1966.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.