La Plataforma per la Llengua celebra quinze anys amb una campanya nova i reivindica la «despenalització» del català

Només un 3% de les pel·lícules que s'exhibeixen a Catalunya són en català. És una dada ja coneguda, i el govern prepara una llei per normalitzar el sector. Ara, la Plataforma per la Llengua engega la campanya El català suma, amb l'objectiu de sensibilitzar la població que l'actitud personal és important per a la salut de la llengua. Alhora, l'organització alerta que el català encara és lluny del reconeixement de què gaudeixen altres idiomes en el context de la Unió Europea. Martí Gasull, portaveu de la Plataforma per la Llengua, lamenta que avui «el català segueix penalitzat, perquè no està tractat com qualsevol altra llengua de la seva dimensió». La campanya que ara comença vol sensibilitzar la població a partir de dades que l'entitat ha recollit al llarg dels seus quinze anys d'existència. De moment, es visualitzarà en el nou web (www.elcatalasuma.cat), en bàners a la xarxa i també en diferents suports publicitaris de paper com ara pòsters i postals. L'ens va demanar mostrar la campanya al bus i al metro de Barcelona, però «TMB va denegar-ho perquè incitava al consum», segons van denunciar ahir els portaveus de la plataforma. El català suma es difondrà en quatre blocs al llarg d'aquest any. El primer que es tracta és el del cinema, insistint en el fet que, malgrat la poca oferta, el nombre d'espectadors de cinema en català creix cada any. «El cinema és encara una missió impossible. La nova llei no serà una solució definitiva però sí un pas endavant per despenalitzar-lo», diu Gasull. L'11 de setembre s'obrirà la segona part de la campanya, que incidirà en el sector de l'empresa: «A Catalunya hi ha 155 lleis que garanteixen l'etiquetatge i les instruccions dels productes en castellà i només una en català», lamenten. També es dedicarà atenció a l'ús del català en les joguines, amb vista a la temporada de Nadal.

Des del 1993, la Plataforma per la Llengua ha treballat pel català en camps diversos com ara l'etiquetatge, les noves tecnologies i la immigració, ha tramitat queixes lingüístiques i ha gestionat una vintena d'informes sobre l'estat de la llengua. L'any passat va rebre el premi nacional de Cultura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.