Societat

El Colosseu es queda sense català

El govern regional elimina el català de les llengües oficials dels guies turístics

Atendran només en espanyol perquè és l'idioma de tot l'Estat

Al·leguen que el català no és oficial a la Unió Europea

El català ha estat foragitat del Colosseu i els altres monuments històrics de Roma. Els guies que volen atendre els turistes en aquesta llengua ja no poden obtenir la llicència atorgada per l'organisme competent, la Província de Roma. Els responsables d'aquest ens (com una diputació) han retirat els permisos argumentant que el català no és una llengua oficial a Europa i, per tant, ha desaparegut dels circuits oficials de les visites guiades als monuments.

Les agències de viatges que reben peticions des dels territoris catalans per contractar visites no tenen manera de contactar amb guies que coneguin el català, perquè no apareixen a les llistes oficials. L'única manera d'eludir la prohibició és el boca-orella. L'agència de viatges o bé truca a un guia que conegui personalment, o bé el turista pot contactar directament amb alguna associació cultural que tingui permís per accedir als monuments i explicar la història dels gladiadors, dels filòsofs i dels emperadors en català.

A Roma es va crear fa tres anys l'associació Romaquí (www.romaqui.com), formada per historiadors de l'art, que treballen també en col·laboració amb guies d'altres ciutats italianes. La impulsora de l'associació, la catalana Maria Hernández, va lluitar durant anys perquè hi hagués exàmens de guia i incloure-hi el català. Després de deu anys sense oposicions es va trobar que ja no li oferien la possibilitat de fer les proves per als guies en català, a diferència de les últimes oposicions. A banda de l'italià, només li oferien el castellà. La Província fins i tot s'ha negat a renovar els permisos per exercir en català dels guies que havien adquirit aquest dret als anteriors exàmens, tot i la dubtosa legalitat de la mesura, ja que les oposicions atorguen un dret permanent.

Quan Hernández va demanar una explicació a la Província, li van contestar per escrit confonent llengües i estatus: “Es comunica que l'espanyol és llengua oficial per a Espanya, la llengua catalana no ha estat reconeguda com a oficial a la UE”. Aquest diari ha contactat insistentment amb la Província, però aquesta s'ha negat a donar cap tipus d'informació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia