Societat

barcelona

Els veïns de la rambla del Raval viuen “el pitjor estiu”

Centren les queixes en el soroll de les nits i fins a la matinada, que no suporten ni amb les finestres tancades

Asseguren que s'hi aplega gent que toca instruments de percussió i beu

Els veïns de la rambla del Raval asseguren que a les nits viuen un autèntic malson i no dubten a qualificar aquest estiu com el pitjor que hi han passat des que es va obrir la rambla, fa deu anys. El perquè? El soroll, un “soroll continu” al carrer, que es pot allargar, en alguns casos, fins a les sis o les set de la matinada i que és provocat per l'aplec de grups de gent que toca instruments de percussió i beu i fa gresca fins ben tard.

Segons una veïna, membre de la Plataforma Rambla del Raval, que també ha secundat la penjada reivindicativa de pancartes amb el lema Volem un barri digne, l'existència d'una casa ocupada –situada al tram del mig de la Rambla– fa anar les coses “encara pitjor”, ja que hi ha esquàters que baixen al carrer a fer xerinola, i s'arriben a muntar “superconcerts” a la Rambla, amb “macrobotellons, bongos i flautes”. Tot això es complementa amb la presència de llauners –“n'està ple”– i la venda ambulant de menjar al carrer.

Segons una altra veïna consultada per aquest diari, el soroll al carrer es converteix en insuportable, “per molt que tinguis les finestres tancades”. Durant tot aquest mes de juliol, poder dormir amb tranquil·litat una nit o d'una tirada, sigui quin sigui el dia de la setmana, s'ha convertit per als veïns en un impossible.

“Davant de casa nostra cada dia hi havia gent que hi bevia”, explica una veïna que tot just fa quinze dies que ha marxat del barri, tipa d'aquest cúmul de molèsties diàries. Segons aquesta veïna, que, com les altres, s'estima més mantenir l'anonimat, han hagut de “lluitar cada dia contra l'Ajuntament per demostrar que això no és una sala de festes”.

A més, afirmen que la rambla del Raval està “contagiada de la degradació general del barri”. “Al matí et trobes molta gent que dorm a la Rambla”, assegura la veïna membre de la plataforma. L'endemà de nits mogudes, s'ha fet habitual per als veïns conviure amb la brutícia de primera hora del matí i “la pudor d'orina”. Una altra queixa és contra l'Ajuntament, a qui acusen de no destinar-hi prou dotacions policials i de passivitat quan se'ls crida. Recorden que l'estiu del 2007, que van tenir una patrulla permanent de la Guàrdia Urbana a la Rambla, la mesura va tenir un gran efecte dissuasiu.

L'Ajuntament no té constància que hagin augmentat els problemes en aquest punt i assegura que la dotació policial és la mateixa o més important que l'estiu passat. Defensa que la Guàrdia Urbana vigila de manera intensiva la zona, amb controls del tancament de les terrasses, i creu que la situació és estable, i no pitjor que l'any anterior. Fonts municipals no tanquen la porta a intensificar la presència policial si és necessari.

LA FRASE

És un dels estius més durs que recordem, la majoria de nits no podem dormir
Veïna de la Rambla
MEMBRE DE LA PLATAFORMA RAMBLA DEL RAVAL

Dormint al carrer a tocar de la seu del districte

La vida al carrer a l'estiu té extrems sorprenents. Abans-d'ahir a la nit, a la plaça Vicenç Martorell, rere la seu del districte de Ciutat Vella, tres persones van treure el matalàs per dormir a la plaça.

La Barceloneta, preocupada pels robatoris a gent gran

Sense voler causar alarma, els robatoris a gent gran aquest estiu a la Barceloneta –a la zona més pròxima a la platja– han creat una certa preocupació a l'associació de veïns. La massificació de turistes, segons l'entitat veïnal, sol comportar un augment del nombre de robatoris, però és nou que afecti gent gran. Aquest estiu també hi ha més persones sense sostre, cosa que atribueixen a la crisi i al fet que el programa d'activitats del districte no acaba de rutllar.

Gòtic, Santa Caterina i Sant Pere noten la baixada de la xifra de turistes

No tants de turistes i, per tant, no tantes molèsties. És el diagnòstic que fan d'aquest estiu les associacions de veïns del Gòtic i de Santa Caterina i Sant Pere. Tot i que la Rambla i la seva àrea d'influència durant el dia és un formiguer de turistes i que les molèsties derivades d'apartaments turístics persisteixen, en carrers estrets d'aquests barris i a les nits no es produeixen els problemes d'altres estius més massificats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.