Societat

La caravana d'Acció Solidària tornarà a l'Àfrica per mar

L'ONG ja prepara una nova expedició per al novembre amb una ruta més segura

Tot i les crítiques, defensen el valor de seguir fent el transport logístic porta a porta per a entitats petites que treballen a Gàmbia i el Senegal

L'engranatge intern de Barcelona Acció Solidària no s'ha aturat en cap moment i ahir, quan Roque Pascual i Albert Vilalta ja dormien a casa després de passar gairebé nou mesos en mans d'Al-Qaida del Magrib Islàmic, van comunicar que la caravana, reformulada per qüestions de seguretat, es tornarà a fer aquest mateix any. Si no hi ha entrebancs d'última hora, a finals de novembre es farà una expedició per dur material a programes de diferents ONG a Gàmbia i al Senegal. Els camions sortiran d'algun port, segurament del sud de l'Estat, i entraran a l'Àfrica pel port de Dakar.

“La feina de preparació no s'havia aturat, tot i que teníem clar que la caravana no es faria sense en Roque i l'Albert. Tenim feina feta, els projectes ja triats i la tramitació dels permisos dels ports és més ràpida que si volguéssim entrar pel Marroc. Si tot va bé, al novembre hi haurà caravana”, va explicar ahir el director de Barcelona Acció Solidària, Francesc Osan. Els retocs per motius de seguretat comportaran no travessar Mauritània –que va ser on el 29 de novembre van ser segrestats Pascual, Vilalta i Alícia Gámez– i no ser tan transparents a l'hora de fer públic el recorregut i el dia a dia de l'expedició.

El canvi d'organització vol dir que la distribució de material es farà en dues tandes: un viatge per mar per arribar a Gàmbia i Senegal, i un de terrestre exclusivament al Marroc. La possibilitat amb què treballa l'ONG és que el segon es faci per Setmana Santa.

Osan assegura que el que no faran és anar a tot arreu amb escorta de seguretat ni deixar d'anar amb els camions pintats amb els logotips dels patrocinadors: “No som clandestins. Anem a l'Àfrica a fer un servei. I la publicitat que portem als camions és la base del finançament de l'entitat. El 80% dels nostres ingressos són per publicitat”.

L'ONG defensa el valor de fer un transport logístic porta a porta per a entitats petites que treballen a l'Àfrica. “És l'única manera –assegura Osan– que tenen moltes ONG d'assegurar-se que allò els arriba i a cost zero”.

500
socis
té Barcelona Acció Solidària. En l'últim mig any han doblat els associats i també han guanyat voluntaris.
9
anys
s'ha fet la caravana de Barcelona Acció Solidària a l'Àfrica. Transporten material de 35 ONG que hi tenen programes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.