Societat

tribunals

Veïns i Diputació hauran d'acordar una sola acusació en el cas de l'espoli del Palau

El jutge instructor agrupa les acusacions populars per evitar dilacions en el procés

El Consorci s'oposa a retardar la declaració dels pèrits judicials

Les acusacions populars en el cas de l'espoli del Palau de la Música s'hauran d'unificar en una sola representació lletrada. A efectes pràctics, això suposa que la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i la Diputació de Barcelona hauran d'actuar de manera conjunta en el procés. Així ho ha decidit el jutge instructor del cas, Juli Solaz, recollint, entre d'altres, els arguments expressats en el seu dia per la fiscalia i les acusacions particulars de la Fundació i el Consorci del Palau.

La decisió del jutge s'ha notificat aquests dies a les parts i s'ha fet després que la FAVB entregués la setmana passada la fiança de 6.000 euros exigida pel jutjat per formalitzar l'acusació. La petició de fiança la va fixar el jutge Solaz la primavera passada i els veïns van obrir aleshores una campanya popular de subscripció per recollir els diners. La mateixa fiança va ser imposada a l'associació Catalunya Estat Lliure que va demanar també personar-se com a acusació popular.

Més de 30 volums

L'escrit del jutge a les parts fonamenta la decisió d'agrupar les acusacions populars en l'objectiu d'evitar dilacions processals. Actualment, el sumari ja supera els 30 volums, i continua creixent, i qualsevol nova incorporació al cas suposa donar còpia de tot el material contingut en la causa amb el consegüent retard. El jutge cita un precedent que es va produir a l'Audiencia Nacional, en un cas instruït per Baltasar Garzón, i que va ser ratificat pel Tribunal Suprem.

En cas que les dues acusacions populars no es posin d'acord, el magistrat ordena que la representació l'assumeixi el despatx d'advocats que representat la Diputació de Barcelona, perquè va personar-se abans que els veïns en la causa. La Diputació, la representa el despatx de Cristobal Martell, un dels penalistes de més prestigi de la ciutat, mentre que els veïns tenen com a advocat Jaume Asens, un lletrat molt batallador. Tant Martell com Asens estan presents, també, en la causa oberta en el jutjat 10 pel tema de l'hotel del Palau, originada per una denúncia veïnal.

Pendents dels pèrits

Mentre les acusacions populars es posen d'acord en la manera d'organitzar-se, la representació del Consorci del Palau va entrar ahir un escrit al jutjat oposant-se a demorar en el temps la declaració judicial dels pèrits d'Hisenda que van fer l'informe sobre l'espoli del Palau i la derivada política coneguda com el cas del 4%. El jutge té fixada per dimarts i divendres de la setmana vinent la declaració al jutjat dels pèrits, però la defensa dels acusats va demanar retardar-la argumentant que no han tingut temps d'estudiar a fons l'informe.

L'advocada del Consorci considera que no hi ha d'haver més dilacions i que en tot cas s'ha disposat de tot el mes de setembre per estudiar l'informe, període que considera suficient. Quan totes les parts s'hagin manifestat, el jutge prendrà una decisió, però tot apunta que donarà més marge de temps a les defenses per preparar -se. La declaració dels pèrits reactivarà el cas, amb noves declaracions de Millet i Montull i la més que previsible obertura d'una investigació sobre el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.