Clàudia Pujol torna a posar els casos del forense Bardalet a l'escena literària

«En l'escena del crim»relata deu històries més del protagonista de «Diari d'un forense»

Clàudia Pujol va camí de convertir el veterà metge forense i també pediatre, Narcís Bardalet, en un personatge tan popular literàriament parlant com el comissari Salvo Montalbano, creat pel mestre de la novel·la negra siciliana, Andrea Camilleri. Però si les històries viscudes per Montalbano a la profunda Sicília podrien ser verídiques, les peripècies de Bardalet a recòndits espais gironins (i algun del País Basc) són reals com la vida mateixa. En aquesta ocasió, els relats de la vida de Bardalet que Clàudia Pujol estampa en el paper comencen el 1979, quan Bardalet va ser destinat a Lizarra (Navarra), on va haver de viure, com a professional destinat als jutjats, amb la por de ser objecte terrorista, i es va haver de resignar a mirar sota el cotxe cada cop que el movia, no fos cas que hi hagués un artefacte. A Lizarra, Bardalet va viure un dels casos que més l'han impressionat (segons relatava en una entrevista anterior). Es tracta de la nena petita que va morir electrocutada perquè es va fer pipi mentre dormia embolcallada amb una manta elèctrica. I més casos va resoldre a Navarra abans de tornar a Catalunya.

I si Lizarra és la primera escena aportada al llibre, Ogassa és el darrer escenari on l'autora situa el seu protagonista. Bardalet investiga als boscos d'aquesta petita població del Ripollès la mort, complexa, intrigant però voluntària, de l'exsenador Lluís Maria Xirinacs.

Però entre Lizarra i Ogassa, Bardalet circula per molts d'altres escenaris: Cambrils, on es va trobar el cos esquarterat de la dona d'un empresari implicat en l'escandalós cas de la massiva intoxicació per l'oli de colze. Bardalet es va haver de fer càrrec de les anàlisis psiquiàtriques de l'autor del crim, que va ser traslladat a la presó de Figueres per motius de seguretat, ja que a Tarragona a la presó podia trobar-se amb presos engarjolats pel seu pare, que havia estat jutge.

Figueres també és l'escenari per relatar la intervenció de Bardalet en un cas singular: l'embalsamament del geni Salvador Dalí, i Banyoles, on Bardalet va intervenir per fer una increïble autòpsia, la del boiximà que tenien exposat dins d'un vitrina al museu Darder i que tanta polèmica va aixecar. El forense viu també peripècies a Anglès, on el 1987 un toxicòman va decidir prendre's la justícia pel seu compte i va executar els dos homes que li venien l'heroïna que tan enganxat el tenia. També hi ha història a Puigcerdà, on una prostituta Camerunesa va acabar morta i llançada al riu per un client, que només va ser condemnat per homicidi imprudent. I les aventures de l'investigador Bardalet arriben fins i tot a Indonèsia, on el 2005 ell i un equip de forenses catalans van ser requerits per anar a identificar cadàvers de persones mortes al tsunami.

Madeleine versus Ronnie

Un cas desconegut però increïble es desenvolupa a Sant Pere Pescador l'any 1980. Un nen, al llibre Ronnie, desapareix misteriosament davant d'una quinzena de persones mentre era a la sorra damunt de la seva tovallola a la platja de Sant Pere Pescador. Els pares, suïssos, han de marxar al seu país sense haver trobat ni un rastre del petit, tot i que es van fer recerques i més recerques. S'especula que el nen es pot haver ofegat o que el pot haver segrestat un misteriós nudista. Un cas que recorda molt el de la desaparició de la Madeleine McCain a Portugal. Tres anys després de la desaparició de Ronnie, Narcís Bardalet ha d'anar a desenterrar un cos a la sorra de la platja. És un nen i es comprova sense dubte que es tracta de Ronnie. Però la sorpresa és que el cos es troba exactament en el quadrat on Ronnie era estès a la tovallola quan va desaparèixer. El misteri només té una explicació i encara que sembli inversemblant: a en Ronnie se'l va empassar la terra, literalment. Llegiu el llibre i trobareu la resposta que hi va donar un estudi geològic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.