la contra

Per sempre, el pediatre de Sabadell

La ciutat ret homenatge al doctor Argemí, referent en la medicina infantil i en l'àmbit cultural local

Poc abans del primer aniversari de la seva mort, l'Ajuntament de Sabadell, en nom de la ciutat, amb la col·laboració d'una quinzena d'entitats i institucions, ahir va voler retre homenatge a la figura del doctor Joan Argemí Fontanet. Ho va fer al teatre de la Faràndula, un espai important en la seva trajectòria, atesa la seva estreta vinculació amb la Joventut de la Faràndula, que va presidir entre 1965 i 1973. I és que la seva influència en el camp cultural va ser molt important, com demostra el fet que havia estat tinent d'alcalde de Cultura de 1957 a 1961. Tot i això, és en el camp de la medicina, i més concretament de la pediatria, on el seu llegat és inesborrable: va impulsar i dirigir la clínica infantil del Nen Jesús, i va ser el primer conseller d'hàbits saludables per a diverses generacions locals, incloent-hi la del redactor d'aquest article.

L'acte d'ahir va incloure la projecció de dos vídeos: un a càrrec de Caixa Sabadell i del Gremi de Fabricants de Sabadell, i un altre de la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT). En tots dos es va remarcar la tasca social i professional de Joan Argemí a Sabadell, mentre que el vessant cultural va ser representat per les actuacions de la Joventut de la Faràndula –amb una particular versió dels Pastorets–, la coral de l'Agrupació Pedagògica Sant Nicolau –cant coral– i Els Cracs d'Andi –música–. La presentació de l'acte va anar a càrrec del director de Ràdio Sabadell, Marc Sabater, mentre que el doctor Josep Argemí es va dirigir al públic en representació de la família. «Ens va dir que la millor herència que ens deixaria era la formació», van ser algunes de les seves paraules més emotives, i també van tenir molt de sentiment les intervencions de l'exdirector teatral Salvador Fité i de l'alcalde de la ciutat, Manuel Bustos: «La seva manera de tractar els pares et feia veure que el teu fill estava en bones mans.»

Nascut el 1917, Joan Argemí i Fontanet va seguir la vocació del seu pare per la medicina, que a la vegada va traspassar als seus descendents. Es va llicenciar en medicina i cirurgia el 1941 i ben aviat es va erigir en una figura cabdal en la pediatria a Sabadell i tota la comarca, atès que el diagnòstic d'una pneumònia a una nena que vivia a les «coves del Ripoll» va permetre l'habilitació dels primers llits dedicats als infants a la Casa de Beneficència, el 1950. El pas següent ja va ser la creació de l'Albergue del Niño Jesús, amb el qual va col·laborar, i que va ser l'embrió per a l'establiment de la clínica infantil del Nen Jesús –part de l'Obra Social Caixa Sabadell–, que va dirigir des de la transformació, el 1962, fins a la seva jubilació, el 1984. Aquest centre va arribar a tenir 200 llits, va disposar d'un dels millors centres de prematurs del territori i va servir com a escola per a bona part dels pediatres que després donarien servei a l'hospital de Sabadell i a altres centres sanitaris d'arreu de Catalunya.

El doctor Argemí va ser vocal de la Societat Catalana de Pediatria (1953-1954) i president de la filial del Vallès Occidental de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (1987-1991), de la qual també va ser nomenat soci d'honor. Tot i això, el reconeixement públic que va rebre ahir no es limita al seu vessant mèdic, tenint present que, com a tinent d'alcalde, va afavorir la creació de diverses escoles públiques i del centre privat Sant Nicolau. A més, va col·laborar en la fundació de l'Associació de Sords de Sabadell i Comarca i de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics. En l'àmbit cultural, a banda de l'aportació a la Joventut de la Faràndula, va participar en el I Congreso de Teatro Infantil y Juvenil, i va ser vicepresident de l'Asociación Española de Teatro para la Infancia y la Juventud, així com del Centre d'Esports Sabadell. Membre del consell d'honor del Cercle Sabadellès i de la Fundació Bosch i Cardellach, va rebre el premi Tenacitat, un dels més importants de Sabadell, l'any 2000.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.