Societat

El Camí dels Països Catalans permet recórrer a peu tots els territoris de parla catalana

Un logo en forma de 8 de color vermell i groc senyalitzarà la ruta, que abasta des de Catalunya, el Carxe (Múrcia), la Franja i Andorra fins a Catalunya Nord, el País Valencià, les Balears i l'Alguer. L'objectiu és apropar la gent a la cultura, la història i la realitat social de cada municips

El Camí dels Països Catalans és una ruta de senderisme que uneix tots els territoris de parla catalana, des del País Valencià, al Carxe (Múrcia), la Franja de Ponent, la Catalunya Nord i L'Alguer i que en aquest últim trimestre de l'any començarà a prendre forma amb la inauguració de tres trams. Els organitzadors expliquen que un dels objectius principals de la iniciativa és que els Països Catalans “deixi de ser un concepte abstracte i passi a ser una realitat viscuda”.

La iniciativa va sorgir el 2003 des de l'associació PAS de Cardedeu i la idea va començar a prendre forma. No va ser fins l'any passat, però, que el primer tram senyalitzat amb la publicació d'una guia oficial, la del Montseny, es va fer realitat. Ha estat el primer dels objectius d'aquest projecte que, segons explica el director del PAS, Lluís Planes, té com a lema “conèixer aquesta terra per estimar-la”. I és que El camí, més enllà del senderisme, vol ser una manera d'apropar-se a la cultura, la història i la realitat social de cada poble. Un camí que uneix les 88 capitals de comarca del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears.

Més enllà del Camí de Sant Jaume, els camins de rondes i els senders de gran recorregut GR que hi ha per tot arreu, el projecte d'El camí aprofita alguns camins ja establerts i n'obre d'altres, gràcies a l'ajuda de la gent de cada poble. “És un camí de camins perquè aprofita camins ja existents”, explica Planes. I és que una de les característiques del projecte, tal com explica el seu director, és que la ruta s'elabora gràcies a la col·laboració de voluntaris i des de cada municipi i comarca, que són els que poden explicar millor aquells llocs turístics i patrimonials que es poden visitar al llarg del trajecte.

La senyalització

Aquesta mateixa setmana s'ha aprovat el logotip que identificarà el camí al llarg de la ruta a partir d'ara. Tot i que en un primer moment es va utilitzar un escut amb les quatre barres i després (en el tram del Montseny) un cercle irregular de color vermell, finalment aquestes marques s'han descartat i s'ha apostat per un símbol semblant al número 8 però inclinat i obert de color vermell (camí principal) o groc (locals) que agafa la forma que El Camí pren si es traça amb una línia el recorregut sobre d'un mapa. La senyalització es començarà a aplicar a l'octubre en un dels nous trams previstos, el de la Garrotxa i el Ripollès. Abans de final d'any s'inaugurarà oficialment el de la Marina Alta i l'Alt Maestrat-Els Ports, al País Valencià.

Entre aquest 2009 i al llarg de tot l'any que ve, es començarà a treballar amb els trams de L'Alguer, Menorca, el Baix Llobregat-Barcelona, Canigó-Vallespir-Pla de l'Estany, L'Ebre, Pampagolosa-Alcalaten, Vall Digne-Safor.

A més, tal com tenen altres camins com el de Sant Jaume o els Bons Homes, es treballa per oferir el carnet del caminant, en què l'usuari podrà recollir com a record el segell de diferents establiments al llarg del recorregut pels Països Catalans. També s'ha elaborat el distintiu XEC (Xarxa d'Establiments del Camí) per als comerços, restaurants i allotjaments.

Des de l'associació PAS s'ofereixen sortides organitzades al llarg de l'any pels diferents trams d'El Camí amb un guia que ajuda els participants a entendre la realitat de cada lloc i que, més enllà del senderisme estricte, els posa en contacte amb persones clau dels municipis i organitzacions locals.

Fer-se amic

Hi ha diverses alternatives per col·laborar en aquest projecte, que tardarà anys en completar-se. Segons explica Planes, qualsevol persona que vulgui es pot fer Amic d'El Camí a través de la pàgina web, de forma gratuïta, per rebre informació i col·laborar a dissenyar els diferents recorreguts. També hi ha la figura del Padrí, en què es demana una aportació econòmica per ajudar a construir el projecte. L'última aportació és fer-se voluntari, ajudant a fer realitat El Camí de qualsevol manera possible, des de d'assessorament a dissenyar la pàgina web.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.