Societat

Santa Eulàlia: una còpia en lloc de la imatge robada

Patrimoni

Una còpia de guix, que aquesta setmana s'ha enllestit als tallers d'Arte Cristiano d'Olot, substituirà la imatge de santa Eulàlia que va ser robada fa uns mesos de la fornícula que hi ha entre el carrer Sant Sever i la baixada de Santa Eulàlia.

La capelleta és en una façana amb angle que tanca la perspectiva del carrer. Santa Eulàlia és la copatrona de la ciutat.

L'operació per substituir la imatge l'han encapçalat un botiguer del carrer Sant Sever i l'antiquari Jordi Bartolomé, que ahir va confirmar a l'AVUI que la nova imatge ja estava acabada.

El preu d'aquesta còpia de la imatge de santa Eulàlia fregarà els 400 euros, segons preveu Bartolomé. De moment, la substitució la pagaran ell i algun altre veí, amb l'esperança que l'Ajuntament els torni els diners algun dia.

Iniciativa popular
L'antiquari explica que va preferir prendre la iniciativa per restituir la imatge que esperar que l'Ajuntament pagués "un disbarat" per trobar una còpia a cuita-corrents uns dies abans de la festa per tal que la capelleta no estigués buida el dia de la copatrona de la ciutat.

La diada de Santa Eulàlia es celebrarà dijous, dia 12 , i Bartolomé espera que la imatge es pugui tornar a col·locar a la fornícula dilluns o dimarts.

Segons alguns veïns, la imatge va desaparèixer al mes d'octubre. "Només posant-se dalt d'un capó d'un cotxe una mica alt era fàcil treure-la de la fornícula", explica la Mercè, de l'antiquari del número 3 del carrer Sant Sever. La capelleta només té una balda que s'obre fàcilment i d'ençà del robatori la porta està entreoberta i la balda cap avall.

Aquest és un carrer d'antiquaris i restauradors. Tots coincideixen a dir que la imatge robada no tenia valor monetari i que el furt va ser una bretolada. "Era una imatge de guix dels anys seixanta sense més valor que el sentimental", recorda la Mercè.

Aquests dies que la fornícula és buida es veuen molts turistes despistats, amb la guia a la mà, que busquen la imatge i no la troben, expliquen els botiguers. Això sí, la capella continua il·luminada cada nit.

Els veïns sempre han tingut cura de la capella. "N'hi ha un que es cuida de posar-hi cortines, flors i les llànties quan vénen festes", explica Bartolomé. Va ser aquest antiquari el que fa uns tres anys va avisar el districte que els ornaments externs de la capella estaven en molt mal estat i amenaçaven de caure. Aleshores l'Ajuntament es va fer càrrec de la restauració i ara la cúpula de ferro forjat, els vidres emplomats que cobreixen la fornícula i les peces de majòlica de sota estan en molt bon estat.

Sota la capelleta, a la paret, hi ha un poema de mossèn Cinto Verdaguer que descriu el suposat martiri de santa Eulàlia.

Les 13 oques blanques
A més d'aquesta capella hi ha altres referents a la ciutat que evoquen la copatrona. Una és la imatge de l'àngel androgin que hi ha a la plaça de l'Àngel; a la plaça del Pedró hi ha una font coronada amb una imatge de la santa, i també són en record seu les tretze oques blanques que hi ha al claustre de la catedral.

Hi ha molt poca gent que sàpiga que la catedral de Barcelona es diu de la Santa Creu i Santa Eulàlia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.