Política

L'espanyolisme i el sobiranisme es neutralitzen

El bloc per l'estat propi i el contrari a l'autodeterminació van créixer en termes calcats

El dret a decidir guanya pes

Empatats. El discurs de la por i les apel·lacions al sentiment dels partits espanyolistes per mobilitzar el vot de la Catalunya silenciosa van fer l'efecte desitjat el 25-N i van propiciar una participació històrica, a més d'un rècord de vots tant del bloc radicalment contrari al dret a decidir (PP, C's i UPD, que suma 262.000 suports més que el 2010, un 20,8% dels votants), com del que s'oposa a un estat propi (els mateixos més el PSC), que ha crescut en 210.000 vots.

Ara bé, creixements iguals o més grans han experimentat els partits que defensen el contrari. El bloc sobiranista, que reivindica l'estat propi (CiU, ERC, SI i ara també la CUP), ha crescut en 256.000 vots, que neutralitzen la pujada dels seus antagònics, i es manté així a l'alça en més d'un 48% del total de votants, molt més legitimat ara per l'augment de participació. Més ben parat fins i tot en surt el bloc pel dret a decidir, la qüestió que realment estava en joc diumenge, al costat de les polítiques socials davant la crisi. Els partits que defensen l'autodeterminació, que ja eren molt majoritaris (els mateixos més ICV, deixant de banda el PSC tot i que en principi no s'hi oposa del tot) encara van rebre una empenta extra a les urnes, ja que van obtenir vora 385.000 vots més que el 2010, tres punts més que llavors (en passar del 55 al 58%).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.