Administracions

Hisenda

Els ciutadans de Girona acumulen 4,7 milions en impagaments d'impostos

L'Ajuntament ha cobrat el 2012 un 84,8% dels prop de 39 milions que hauria d'haver recaptat

Tot i això, diu que els gironins “són bons pagadors”

L'Ajuntament de Girona té pendents de cobrar prop de 4,7 milions d'euros de ciutadans que encara no han pagat els impostos corresponents. En l'exercici de l'any 2012, el consistori tenia previst recaptar en impostos prop de 39 milions d'euros. En els períodes previstos per al pagament dels tributs municipals i, amb posterioritat, el consistori va cobrar fins al mes de novembre un total de 33 milions d'euros, que suposa un 84,5% del total previst.

La regidora d'Hisenda de Girona, Maria Àngels Planas, explica que del 15,5% que falta per pagar, hi ha un 3,15% que correspon als ciutadans que han sol·licitat fer el pagament de manera fraccionada i evitar així pagar determinats tributs d'un sol cop o bé ajornar-ne el pagament fins aquest any amb uns interessos de demora, segons la quantitat. Això suposa que l'any passat els impagaments van suposar un 12% del total. Planas puntualitza, però, que els impagaments no provenen només de l'exercici del 2012, sinó que s'arrosseguen d'anys anteriors i que s'han anat acumulant fins a arribar a aquests 4,7 milions d'euros.

Malgrat això, Planas considera que els ciutadans de Girona “són bons pagadors” i subratlla la bona predisposició d'aquelles famílies que veuen complicat fer front al pagament de cop dels tributs a sol·licitar el fraccionament per poder-hi fer front al llarg de l'any. La responsable municipal destaca els passos que s'han fet en els últims exercicis per facilitar-ne el pagament, com és el cas que ara es permet pagar en tres terminis, abonant el 20% del total a l'inici, un 40% en la segona entrega i el 40% restant en la següent. Durant l'exercici del 2011, el pagament fraccionat només es permetia fer-lo en dos terminis i s'havia de pagar el 60% de l'impost en el període voluntari i un 40% mesos més tard. La situació econòmica de moltes famílies i la necessitat de fer front a múltiples despeses han provocat que augmentin les llars que sol·liciten el pagament fraccionat dels tributs.

LA XIFRA

12
per cent
en impagaments es registra en els tributs del 2012 i cal sumar-hi un 3,15% de gent que els paga a terminis.

Canvis per a aquest any 2013

Les ordenances fiscals per a aquest 2013 han introduït algunes millores respecte a les de l'any passat i es preveu, per exemple, bonificar un 50% els tributs als comerciants que contractin persones de més de 50 anys que estiguin a l'atur o als que creïn un negoci nou. Es manté la bonificació per als afectats per grans obres, com les del TAV, i s'ha decidit reduir un 20% la taxa de dret de pas, que ha generat gran polèmica al barri de Fontajau i que ha mobilitzat els veïns del sector, amb recollida de signatures inclosa.

Això sí, les noves ordenances que es van aprovar al desembre preveuen congelar tots els impostos i incrementar entre un 2% i un 3% taxes com ara les escombraries i claveguera, la taxa del servei de grua i immobilització i dipòsit del vehicles i la zona blava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.