Societat

societat

Olotins afectats per la crisi es mostren a la façana de l'Hospici

És un projecte de denúncia social i de suport al col·lectiu de persones que es declaren supervivents

S'inaugura l'1 de maig amb la lectura d'un manifest

Deu persones d'Olot afectades per la greu crisi econòmica i totes les problemàtiques, i en molts casos misèries, que s'hi associen s'han deixat fotografiar per Dani Lagartofernández i els deu retrats s'exposaran a partir del primer de maig als finestrals de la façana de l'Hospici, seu del Museu Comarcal de la Garrotxa. Aquestes fotos formen part d'un projecte de comunicació social a través de la fotografia. Com diu Lagartofernández, es tracta que les fotos siguin el canal d'expressió.

De fet, les fotos són el resultat d'un procés de reflexió i debat conduït per Laia Canosa, de la Fundació Andruxai, que ha reunit persones que han passat per un procés de desnonament, que han perdut la feina o bé, per citar només un altre exemple, que han de fer-se càrrec de familiars més joves amb la pensió que cobren. Els participants en el projecte Dignataris i dignatàries han coincidit a no considerar-se “víctimes, sinó resistents enfront del sadisme econòmic”. Es tracta, segons Canosa, de donar visibilitat i veu a persones o representants de col·lectius als quals la crisi el ha canviat la vida. “Són valents d'Olot o que viuen a Olot que han prestat la seva imatge. El resultat han estat deu imatges que prenen la temperatura a la crisi”, hi ha afegit Dani Lagartofernández.

Així, entre els retratats hi ha personal sanitari, estudiants, desnonats, gent gran jubilada, docents i, entre altres, persones a l'atur. Són, com aclareix el fotògraf, persones representants dels pilars de l'anomenada societat del benestar. El procés que ha dut a les sessions de fotografia ha estat participatiu. Laia Canosa ha explicat, en aquest sentit, que el primer pas ha estat l'apropament a les entitats i els individus que treballen en aspectes socials a la ciutat. Després se n'ha fet la tria, que ha dut a terme un procés de reflexió, i les fotografies que s'exposaran a l'exterior de l'edifici de l'Hospici.

Per a la inauguració, s'ha escollit a propòsit la data de l'1 de maig, un dia simbòlic, perquè serà un acte simbòlic, en què els protagonistes de les fotografies llegiran una mena de manifest que recollirà les conclusions a què han arribat després de dies i dies de reflexions sobre la situació actual i la seva personal.

LA XIFRA

10
dignataris i dignatàries
són els que s'han escollit per a l'exposició de fotos de la façana de l'Hospici.

LA FRASE

Els participants han fet una mostra de dignitat i de regenerar i de recuperar la capacitat de xarxa social
Laia Canosa

No són víctimes, sinó només supervivents

No són víctimes, sinó supervivents. Això és el que diuen tots els qui s'han volgut deixar retratar per a l'exposició Dignataris i dignatàries de l'Hospici d'Olot. Tots plegats han fet seves les paraules de Federico Mayor Zaragoza, que ha manifestat un suport entusiasta al projecte, a la seva metodologia i als seus objectius. “Globalitzem la solidaritat, la mà estesa, l'amor. Unim-nos. No som víctimes: reaccionem!”, ha sentenciat. El projecte està finançat per la Fundació Andruxai i per l'Ajuntament d'Olot. “Aquest vol ser un projecte d'actualitat, que conjuga disciplines artístiques i socials, però també de memòria, d'un temps i una societat que, malgrat tot, s'aixeca cada matí per defensar la seva dignitat”, conclouen els promotors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.