FREDERIC MONASOR

MÚSIC I DIRECTOR DELS CANTAIRES DE CAN FEU

«En un any, ni vaig poder veure Las Vegas»

D'on li ve la seva dedicació al món de la música?
–«Amb quatre anys es pot dir que em van posar l'acordió al coll, i a poc a poc em va anar agradant. Jo, en aquella època, potser hauria preferit ser, per exemple, futbolista o metge, però em van aficionar entre el pare i el meu oncle, que era el director de la banda del poble.»
–I com va ser que el destí el portés fins a Berga i Sabadell?
–«A Berga hi havia una professora que em va ajudar a perfeccionar les meves habilitats. De piano en sabia molt, però d'acordió es pot dir que va arribar un moment en què jo en sabia més. Aleshores em va sentir tocar un ciutadà de Sabadell, que havia vingut a buscar bolets, i em va proposar venir a estudiar al Conservatori de Barcelona. Ell era el Francesc Duran, tot un fanàtic de la música.»
–Una història, aquesta, semblant a la de la trobada amb Xavier Cugat...
–«Doncs sí. Jo estava tocant a l'hotel La Gavina, de s'Agaró, i hi va haver la coincidència que ell hi estava estiuejant. Em va sentir, em va fer pujar a la seva habitació, i em va dir que no havia trobat mai ningú que toqués l'acordió com jo. Immediatament després em va proposar unir-me a la seva orquestra i, com que jo no dic mai que no, vaig acabar a Las Vegas.»
L'acord amb Xavier Cugat només era per un any. Com el recorda?
–«Doncs molt dedicat. Dormia de dia i tocava de nit. Pràcticament es pot dir que ni vaig poder veure Las Vegas perquè només recordo el carrer principal, els apartaments on vivia i el local del casino on feia les actuacions l'orquestra. I el mateix es pot dir dels dos anys que em vaig estar al sud de París, perquè no vaig tenir ni temps d'anar a veure la torre Eiffel. Com a músic professional, no tenia ni un sol dia de festa.»
–França es pot dir que és la pàtria de l'acordió per antonomàsia. No se li va passar pel cap d'estar-hi més temps?
–«No, perquè Sabadell des de sempre em va agradar molt i m'hi vaig sentir còmode. No sé per què, però molt més que, per exemple, a Berga. La meva idea sempre va ser quedar-m'hi a viure, tal com he fet des de llavors excepte una breu època que vaig estar a Terrassa.»
–Encara que això suposés deixar la música professionalment?
–«Sí, perquè volia tenir temps per als meus fills i necessitava una mica més de qualitat de vida. Tot i això, mai no he deixat de tocar ni l'acordió ni el piano, però per afició.»
–Què va significar per a vostè la medalla d'honor de Sabadell?
–«Per a mi és el màxim, perquè és el reconeixement a totes les coses que he fet aquí. Sóc conscient que obtenir-la és difícil.»
–Durant els últims anys s'ha estat dedicant en cos i ànim a la coral Cantaires de Can Feu...
–«La vam fundar l'any 1993, en part perquè la meva dona em va convèncer que 20 o 25 anys de dedicació a la música no podien quedar en no res. Ara ja puc dir que som una de les millors corals amateurs a escala internacional. Hem cantat a molts llocs i a l'agost anirem al Casal Català de Viena subvencionats per la Generalitat.»
–En els últims temps ha estat moda que la gent gran s'iniciés en el rock. Ha promogut mai alguna cosa semblant tenint present que també porta dues corals d'avis?
–«És una cosa que m'encanta i tant de bo la pogués fer tothom. Jo els faig cantar el Happy Day i ja intento fer coses d'aquestes, encara que la gent ha de saber que s'ha de tenir molta paciència perquè a la gent gran els costa molt.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a