Societat

Barcelona s'omple d'Orgull

Milers de persones participen a la desfilada del Pride, que enguany reivindica eradicar l'assetjament per la orientació sexual

Es tractava del punt culminat a un programa d'actes que ha suposat un impacte econòmic d'uns 5 milions d'euros

Amb el lema Stop bullying LGTBI! Ni a l'escola ni enlloc!, l'avinguda Paral·lel de Barcelona s'ha omplert de gent en la desfilada del Pride, que se celebra des del 2010 a partir d'una iniciativa de l'Associació Catalana d'Empreses per a Gais i Lesbianes (ACEGAL). Una marxa colorista i reivindicativa que enguany ha volgut posar l'èmfasi en la lluita contra l'anomenada LGTBfòbia i l'assetjament a escoles, instituts i llocs de treball per l'orientació sexual de la víctima. La desfilada ha sortit del Parc de les Tres Xemeneies i ha arribat a l'avinguda Maria Cristina on s'ha llegit el manifest que subratlla que el bullying és un “acte de violència” del que cal redactar lleis per eliminar-lo.

Segons l'organització, la desfilada ha aplegat unes 25.000 persones -xifra que coincideix amb el recompte de la Guàrdia Urbana-, entre participants i espectadors, un 10% de l'any passat. Es tractava del punt culminat a un programa d'actes que s'ha allargat durant deu dies i que ha suposat un impacte econòmic per a la ciutat de Barcelona d'uns 5 milions d'euros.

A l'encapçalament de la marxa portant la pancarta amb el lema d'enguany hi havia, entre d'altres, Jordi Petit, històric activista pels drets de la comunitat LGTBI. Sobre el bullying ha dit que s'ha de fer “vigilància” ja des de l'àmbit escolar i familiar, i lamenta que encara en alguns casos perdura la incomprensió cap a l'orientació sexual des de la mateixa família, fet que suposa conseqüència en el desenvolupament emocional de l'individu.

El color morat ha estat molt present en el recorregut. S'ha demanat als assistents lluir alguna peça d'aquest color, que simbolitza “l'esperit” i que forma part de l'Arc de Sant Martí, símbol de la comunitat Gai. Des del 2010, la Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) impulsa cada 16 d'octubre el ‘Dia de l'esperit' per tal de mostrar el seu suport a la joventut LGTBI.

Manifestació del 28-J

Paral·lelament al Pride, els carrers del centre de Barcelona han acollit la manifestació convocada per la Comissió Unitària 28 de Juny -dia internacional de l'Orgull LGTBI-, en què reclamava “dret al propi cos” i “llibertat sexual” davant la pressió del “sistema heteropatriarcal”. Una manifestació que ha sortit de la plaça Universitat i arribat a la plaça de Sant Jaume i que ha aplegat unes 800 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Tot i que les dues accions lluiten pels drets de la comunitat gai, lesbià, transgènere, bisexual i intersexual, cadascuna es vol diferenciar de l'altra. “És una llàstima. Fa anys que intento que només n'hi hagi una de manifestació i que es posin d'acord: la festiva i la reivindicativa, i no hi ha manera”.

Així s'ha pronunciat en declaracions a l'ACN el genealogista i heraldista català Armand de Fluvià un referent en l'activisme LGTBI. Els arxius revelen que va ser la primera persona en sortir públicament de l'armari en una entrevista a l'espai del circuit català de TVE 'De bat a bat'. Tres anys abans i just en morir Franco Armand de Fluvià va fundar el Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i entre 1995 i 1997 va ser president de la Federació Estatal de Gais i Lesbianes. El fet noticiable d'aquest dissabte, però, ha estat que per primera vegada no ha assistit a la manifestació de la comissió 28 de Juny i sí s'ha sumat a la marxa del Pride.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia