Administracions

Topada a Badalona pels nous càrrecs de confiança

El govern d'esquerres vol assignar un únic càrrec a cada grup de l'oposició, però tots els rivals li tombaran la proposta

A hores d'ara no s'ha tancat cap acord respecte a la rebaixa de sous

A Badalona tots els grups municipals tenen clar que a l'Ajuntament no se superaran els 27 càrrecs de confiança que fixa la llei (en el mandat anterior els grups del PP, el PSC, CiU i ICV-EUiA van pactar una maniobra per eludir la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local i salvar deu treballadors elegits a dit). Quan esclata la discrepància, però, és a l'hora de distribuir aquests nous càrrecs. El govern en minoria de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA tenia al pensament designar un únic càrrec a cadascun dels set grups municipals que hi ha al consistori. Als seus propis també, però aquestes formacions compten amb tota l'estructura del govern. A més a més, l'executiu local ha arribat a proposar que el president i el portaveu de cada grup siguin la mateixa persona, o a tot estirar que un dels dos no tingui dedicació exclusiva.

La proposta ha aixecat recels en els grups de l'oposició (PP, PSC, CiU i C's), que entenen que l'executiu municipal no vol res més que desactivar-los. El cas és que la proposta s'haurà de refer, sí o sí, atès que ha de superar el filtre d'un ple. I l'oposició suma 17 dels 27 regidors. L'únic grup amb qui el govern es podria entendre és el PSC (el PP és el seu màxim rival i CiU i C's no li donen la majoria necessària), però fins ara ni tan sols s'han produït converses formals per tractar el tema. Divendres el govern es veurà les cares amb totes les formacions.

Els partits de l'oposició semblen disposats a acceptar dos càrrecs de confiança per grup (fins ara disposaven de tres), sempre que president i portaveu puguin tenir dedicació exclusiva. Al PSC, el partit que haurà de ser el salvavides del govern en tots els temes que s'han d'aprovar en un ple, el govern li va oferir fins a quatre càrrecs de confiança si acceptaven el “pacte de governabilitat” que suposava liderar dos districtes i ser partícips de la reunió de la junta de govern. Però els socialistes, que van veure com l'executiu els enviava a l'oposició quan estaven disposats a integrar-se al govern local (després d'un fort estira-i-arronsa), han deixat clar que ni volen sentir a parlar d'aquesta proposta.

Un altre tema que en els propers dies es posarà sobre la taula és el de la rebaixa de sous. El govern de Badalona proposa abaixar entre un 15% i un 25% les quanties que es perceben, en funció de la retribució actual (la disminució afectaria regidors, càrrecs directius i càrrecs de confiança). També aspira a rebaixar l'assignació que l'Ajuntament fa als grups municipals, que es pretén que disminueixi entre un 10% i un 15%. Els edils de Guanyem, incloent-hi l'alcaldessa, s'han compromès a percebre un màxim de 2.200 euros. La diferència amb el sou aprovat, que ja es preveu que serà superior, la donaran. Es donarà la situació que no tots els regidors del govern cobraran el mateix.

El govern de Badalona va detallar ahir alguns aspectes de la proposta que negociarà amb els grups de l'oposició, aprofitant que havia convocat els mitjans per presentar el cartipàs municipal. Com ja va avançar aquest diari, el govern es dividirà en l'Alcaldia més cinc àmbits. Dos estaran dirigits per Guanyem (engloben Hisenda, Cultura i Educació, entre altres) dos per ERC (Urbanisme i Serveis Socials) i un per ICV-EUiA (Promoció Econòmica i Medi Ambient). El govern també s'ha distribuït els districtes, i destaca l'anunci de l'alcaldessa Dolors Sabater que serà la responsable de Llefià i la Salut (barris on el PP de Garcia Albiol ha fet forat).

LES FRASES

Tot el tema dels càrrecs de confiança i dels sous està encara obert. Divendres tenim previst trobar-nos amb els grups de l'oposició
La voluntat és reduir els sous entre un 15% i un 25% i variar la política de dietes que s'aplicava fins ara
Dolors Sabater
alcaldessa de badalona (guanyem badalona en comú)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia