Societat

Govern i veïns negocien eliminar els bous de Llefià

L'entitat organitzadora s'avé a suprimir-los si l'Ajuntament subvenciona un acte cultural de gran format

Si el correbou arribés al ple, tindria prou vots

Badalona és, a hores d'ara, l'única ciutat de la demarcació de Barcelona on s'organitzen curses de braus. La festa, amb una tradició que supera els trenta anys, podria passar aquest any a ser història si les negociacions entre el govern de Badalona (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) i l'entitat organitzadora (l'associació de veïns Sant Joan de Llefià-Gran Sol) arribessin a bon port. L'executiu local sempre ha mostrat la voluntat de suprimir l'acte, popularment conegut com la suelta de vaquillas, però la decisió final s'ha de prendre al ple municipal, on a hores d'ara sembla bastant clar que els promotors trobarien el suport polític necessari.

Prescindir de la festa amb animals depèn, en aquests moments, del fet que el govern de Badalona s'avingui a subvencionar un parell d'actes culturals de gran format, que s'organitzarien al parc del Gran Sol, en el marc de les festes de Sant Joan de Llefià, substituint així la cursa de braus. “El que volem és oferir als nostres veïns unes propostes festives que reuneixin les deu mil persones (cinc mil per dia) que atreu la suelta de vaquillas”, apunta el president de l'entitat veïnal, Jordi Mesas.

Els organitzadors ja han traslladat aquesta proposta als responsables de Cultura del consistori. Xifren la quantitat que necessitarien per organitzar, per exemple, un parell de concerts amb grups de renom, en 50.000 euros, aproximadament. La xifra supera amb escreix l'aportació que anteriors governs locals havien injectat a les festes que organitza aquesta associació. L'any passat, per exemple, la subvenció va pujar a 2.000 euros.

L'associació de veïns Sant Joan de Llefià-Gran Sol espera rebre una resposta d'aquí a pocs dies. Argumenten que no poden anar més enllà de final de mes atès que se'ls esgota el temps per prendre una decisió. I és que, en cas que no hi hagi acord entre les parts, els veïns hauran d'elevar la votació sobre la cursa de braus al ple del febrer, a tot estirar el del març, per disposar de temps per sol·licitar el permís definitiu de la Generalitat.

Tradicionalment, el govern català ha mostrat l'actitud de donar suport a allò que decideixi el ple de Badalona. Si el ple l'aprova, tot i els vots contraris d'un govern en minoria (el PP i C's hi votarien a favor i el PSC i CiU donarien llibertat de vot), el govern català no posarà pals a les rodes.

L'opinió contrària del govern municipal no és l'únic element de distorsió amb què topa la cursa de braus de Llefià. Des de fa uns anys, la plataforma Badalona sense Correbous (integrada bàsicament per partits i entitats animalistes) es mobilitza per frenar la festa. Per contra, la suelta de vaquillas troba un ampli suport entre els veïns de Llefià, que cada any omplen la plaça on se celebra.

LES FRASES

Tenim la garantia que, en cas que la cursa de braus arribés al ple perquè els partits la votessin, trobaria prou suport
La nostra voluntat és arribar a un acord, però li toca al govern moure fitxa
Jordi Mesas
president de l'av sant joan de llefià-gran sol
Celebrem que l'entitat entri en un procés de replantejament de la festa
Laia Sabater
regidora de cultura

L'executiu confia en l'acord

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Badalona, Laia Sabater (Guanyem Badalona en Comú), és la persona que, en nom del govern, està liderant les negociacions amb l'associació de veïns Sant Joan de Llefià-Gran Sol. Sabater celebra, d'entrada, que l'entitat “entri en un procés de replantejament de la festa” i que, segons assenyala l'edil de Cultura, “fins i tot hagi estat iniciativa d'ells asseure's a parlar”.

El govern de Badalona està d'acord amb els promotors de la festa a substituir la curda de braus per “algun acte que esdevingui un referent de ciutat”. “Actualment estem oberts a recollir propostes –apunta Laia Sabater– i a iniciar un treball conjunt, com estem fent.” Ara bé, almenys públicament, l'edil de Guanyem Badalona en Comú no valora si la xifra estimada que hauria d'aportar l'Ajuntament de Badalona per cobrir la petició dels veïns s'acostaria als 50.000 euros.

Pel que fa al calendari de la negociació, Sabater no creu que sigui imprescindible tancar l'acord en els pròxims dies (els veïns esperen una resposta abans de final de mes) sinó que es dóna més marge per seguir negociant. “Sabem que hem d'anar ràpid perquè la festa és al juny, però, sense adormir-nos, tampoc hem de córrer més del compte”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia