Administracions

Interior insta Albiol a no usar les càmeres per vigilar persones

Estiren les orelles a l'alcalde de Badalona pel fet d'usar càmeres de trànsit per controlar immigrants

L'obliguen a desconnectar una càmera en un ascensor al nucli antic

Les mateixes declaracions de l'alcalde de Badalona mai no van generar cap dubte. La càmera instal·lada a la plaça Antonio Machado, al barri de la Salut, s'hauria de fer servir exclusivament per controlar el trànsit, però Xavier Garcia Albiol la va col·locar amb l'objectiu de dissuadir la població incívica, especialment la gitanoromanesa. De fet, la instal·lació incorpora cartells informatius, escrits en català i en romanès.

L'ús inapropiat de la càmera de la Salut Alta no ha passat desapercebut al Departament d'Interior, que ha assegurat que recentment ha contactat amb el batlle badaloní per recordar-li que aquesta videoinstal·lació només pot servir per enregistrar el trànsit que circula per la zona, incloent-hi un sector de la plaça Antonio Machado. La Generalitat també ha traslladat les seves conclusions a la comissió de videovigilància (una taula mixta liderada pel president del Tribunal Superior de Justícia) i a l'Agència Catalana de Protecció de Dades. Ha estat la comissió de videovigilància la que ha obligat el govern de Badalona a introduir una lleugera modificació a la càmera de la Salut per respectar la privacitat dels edificis que queden enregistrats. “Ja hem creat un ombrejat per tal que no es gravin els pisos”, explica el regidor de Via Pública, Daniel Gracia (PP). La càmera d'Antonio Machado tampoc no podrà tenir mobilitat i arribar a tots els punts de la plaça. Ha de ser fixa i estar dirigida allà on circulen els cotxes. “Però ja ho feien així”, garanteix Gracia.

Ascensor sense càmera

D'altra banda, la comissió de videovigilància també s'ha pronunciat respecte a la càmera que el govern del PP va inaugurar en un ascensor públic que connecta els barris de Dalt la Vila i Bufalà, els tràmits de la qual els va iniciar el govern anterior. En aquesta ocasió, la comissió n'ha emès un informe desfavorable, un fet que ha obligat el consistori badaloní a desconnectar una càmera que era molt reclamada pels veïns de la zona.

L'alcalde de Badalona no ha pogut amagar la seva sorpresa per la lectura que la Generalitat ha fet de les dues càmeres: “Quan vaig entrar al govern vaig descobrir que a Badalona hi havia càmeres que feia dos anys que no estaven legalitzades (amb referència a la zona d'oci), però no han trigat a opinar sobre les càmeres instal·lades on realment hi ha problemes de seguretat”. “Ho trobo una ironia”, ha dit Garcia Albiol, que retreu a Interior que d'ara endavant “els brètols podran destrossar tranquil·lament l'ascensor de Dalt la Vila”.

Els consells d'Interior, millor si es tenen en compte

Les càmeres que les ciutats instal·len a l'espai públic poden ser de trànsit o de vigilància. En el primer cas les autoritza l'alcalde, que ha d'informar el Departament d'Interior. La Generalitat es limita a traslladar les seves recomanacions al govern local de torn, que no són de compliment obligat. El cas de les càmeres de vigilància és diferent. La seva instal·lació requereix el permís de la comissió de videovigilància. Així doncs, l'Ajuntament de Badalona no està obligat a seguir les indicacions d'Interior, però experts en la matèria asseguren que a cap administració li passarà pel cap ometre els consells, sobretot si en algun moment té la voluntat de demanar permís per instal·lar una càmera de vigilància.

Els informes emesos per Interior en relació amb la càmera de la Salut i la de l'ascensor de Dalt la Vila han estat un fort cop a les intencions de Xavier Garcia Albiol que aquest tipus d'instal·lacions proliferin en altres punts de la ciutat. L'Ajuntament dubta de si instal·lar o no la que estava promesa a la zona baixa de la Salut, on es concentra molta població gitanoromanesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.