Administracions

barcelonès

Garcia Albiol rescata una taxa per l'ús dels centres cívics

El document amb els preus públics va ser promogut l'any 2001 per un govern del PSC, ICV i EUiA, però no s'han aplicat

El PP estudia denunciar governants anteriors per haver incomplert la norma

Hi ha vegades que una cosa és el que diu una normativa i una altra de ben diferent és la seva aplicació, molt més laxa del previst. Aquest és el cas de l'ordenança municipal de preus públics que es va aprovar a Badalona l'any 2001 (amb un govern del PSC, ICV i EUiA) i que continua vigent en data d'avui. Això sí, durant tot aquest temps sembla que s'han fet els ulls grossos en relació amb l'obligació de cobrar uns diners a les entitats o persones que sol·licitaven fer ús d'un centre cívic, sobretot si es feia sense ànim lucratiu.

Fa més de deu anys que la normativa és vigent, però sembla que és ara quan el govern del PP ha descobert l'existència d'aquest document. Si més no, és ara quan el regidor de Participació, Miguel Jurado, es veu “obligat” a girar un rebut a aquells que vulguin ocupar durant una hora o més una sala d'un equipament municipal. És qüestió de dies que ho comencin a aplicar. El primer pas que ja està fent el regidor de Participació Ciutadana, Miguel Jurado (PP), és enviar una carta a totes les entitats de la ciutat per posar-los al dia de la decisió que s'ha pres, tot i que ha volgut deixar molt clar que s'està treballant per canviar la situació. “Jo haig de cobrar les taxes perquè estan aprovades per un ple”, ha manifestat. De fet, el reglament de participació dels centres cívics, aprovat el mes de maig del 2011, també incorpora en l'article 11 l'obligació de cobrar aquests preus públics.

Jurado ha anunciat que el govern del PP està estudiant emprendre mesures legals contra governants anteriors per haver incomplert reiteradament la normativa municipal. “És un escàndol i és un tema d'una irresponsabilitat social tremenda”, ha afirmat.

Paral·lelament, el regidor de Participació ha anunciat que ja està treballant per canviar la normativa actual, de manera que les entitats o persones que vulguin fer ús d'un centre cívic, sense ànim de lucrar-se, “només hagin de pagar taxes quan l'activitat tingui lloc fora de l'horari habitual de l'equipament i obligui a fer hores extres al personal”. El cas més clar és el del cap de setmana. Mentre no hi hagi cap canvi, el govern del PP començarà a girar els rebuts oportuns a les entitats.

De 600 usos, se'n cobren 25

Durant el 2011, l'Ajuntament de Badalona va rebre unes sis-centes sol·licituds per fer un ús puntual d'un centre cívic. D'aquests usos, segons consta en documentació aportada pel PP, només se'n van cobrar 25. La gran part dels rebuts girats corresponen a partits polítics de tots els colors. També s'observa alguna entitat, tot i que no és possible esbrinar a primera vista quin ha estat el criteri aplicat. Molts d'aquests usos s'han fet amb el PP ja governant.

Si l'executiu del PP aplica les taxes que estan en vigor, utilitzar l'espai per a una activitat no lucrativa costarà a tothom 17,85 euros l'hora. Les activitats lucratives o sense interès social o cultural pugen a 35,68 euros l'hora. Si es consideren hores extres festives o nocturnes, cal afegir-hi 24,71 euros l'hora.

El regidor de Participació ha lamentat que “candidats d'algunes formacions polítiques estiguin acusant el PP de voler cobrar per l'ús dels centres cívics, quan són ells els que ho van aprovar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.