Administracions

Troben irregularitats a l'ens de salut de la Selva

La Sindicatura de Comptes analitza en un informe els exercicis comptables del 2009 al 2011

Entre altres deficiències, es va signar un contracte d'obres quan els treballs ja s'havien acabat

La Sindicatura de Comptes ha trobat irregularitats comptables i de contractació a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (que gestiona els hospitals de Blanes i Calella). L'informe analitza els comptes del consorci entre els anys 2009 i 2011.

La fiscalització feta posa en relleu, entre altres incidències, que es van contractar serveis informàtics per valor de 2,12 milions d'euros sense seguir els procediments previstos, i que es va arribar a signar un contracte d'obres quan els treballs ja s'havien acabat i facturat. Aquestes obres van ser la remodelació de la cinquena planta de l'Hospital de Blanes. Els treballs es van fer entre el maig i l'agost del 2009 i van costar 110.000 euros, però el contracte d'obres definitiu es va signar a l'octubre.

També recull que durant l'exercici del 2009 hi ha comptabilitzats 46.149,84 euros que corresponen a pagaments a un conjunt de professionals per la prestació de serveis sobre els quals la corporació no va realitzar cap tipus de retenció fiscal ni de Seguretat Social. A més, durant els tres exercicis fiscalitzats hi ha pagaments periòdics i fixos a dotze treballadors de la corporació en concepte de despeses de representació, per un total de 124.336,14 euros, als quals la corporació no ha aplicat cap retenció fiscal ni de Seguretat Social.

L'informe conclou també que la corporació va licitar el servei de restauració mitjançant un contracte de serveis per concurs i procediment obert amb un pressupost d'obra i d'equipaments de 2,63 milions d'euros. A la licitació, només s'hi va presentar un licitador, Serhs. La sindicatura conclou que el plec de clàusules administratives “no preveia expressament la possibilitat de poder subcontractar la redacció del projecte i l'execució de les obres”, fet que no va permetre que empreses que únicament tinguessin com a objecte social els serveis de restauració accedissin a la licitació en igualtat de condicions amb les que podien fer-se càrrec de totes les prestacions.

El director de planificació de la corporació, Xavier Conill, va dir ahir que moltes de les deficiències detectades ja s'han anat corregint. Pel que fa als pagaments a professionals sense retenció fiscal ni de Seguretat Social, va explicar: “El 2009 hi havia alguns professionals que pagàvem com s'havia fet antigament, com a professió lliure, i ens van dir que ho havíem d'anar traient. Ve d'una època que per fer baixar les llistes d'espera es contractaven metges de fora.” També es va mostrar satisfet perquè considera que la majoria de les coses detectades ja estan en via de solucionar-se del tot. “Quan vam veure el primer informe vam estar contents. Fora del que puguin interpretar altres, veiem que en la majoria dels temes que surten ja havíem posat fil a l'agulla per corregir-los, i continuem treballant en la bona direcció des del 2009.”

LA FRASE

En la majoria dels temes que s'esmenten ja havíem posat fil a l'agulla per corregir-los
Xavier Conill
director de planificació

LA XIFRA

110.000
euros
és el que van costar les obres que es van fer el 2009, i el contracte es va fer quan s'havien acabat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia