Administracions

Els nous fons Feder seran per a projectes transversals

Els ajuntaments s'hauran d'associar amb empreses i universitats per poder aspirar a les ajudes europees

La Diputació de Girona fa balanç de la convocatòria 2007-2013, en què s'han invertit set milions

La convocatòria per als fons europeus de desenvolupament regional (Feder) 2014-2020, que es farà properament, suposarà “un canvi radical” en el tipus de projectes i entitats que s'hi podran presentar, segons va avançar ahir la delegada de Governació a Girona, Assumpció Rodríguez, en el balanç organitzat per la Diputació sobre l'última convocatòria, la 2007-2013, que ha permès executar vuit projectes amb una inversió global de set milions d'euros.

Rodríguez va aprofitar l'acte per explicar que en la nova convocatòria els projectes hauran de ser “molt més transversals” i que “requeriran encara més coordinació entre diferents agents”, ja que els nous criteris europeus demanen que “els agents implicats siguin, a més dels ens locals, com fins ara, el sector privat, el sector universitari i la mateixa societat”. L'objectiu és fomentar la cooperació als territoris. També hi haurà canvi de criteri en les temàtiques i les línies mestres que hauran de seguir els projectes: s'hauran de centrar en àmbits com ara la innovació i la recerca, la reducció del canvi climàtic, l'energia, la creació d'ocupació, l'educació i la reducció de la pobresa.

“La magnitud dels projectes, per tant, creix”, va subratllar la delegada, que hi va afegir que “és necessari que els ens locals, que fins ara disposaven en solitari dels fons, puguin trobar l'encaix en aquest horitzó més ampli, en què es requereix la implicació de diferents agents”. “Aquesta transversalitat pot ser molt interessant”, va destacar el president de la Diputació, Joan Giraut, que va subratllar el plantejament social dels nous fons Feder. La nova convocatòria encara no té data. Rodríguez va explicar que aviat es publicarà la guia amb totes les característiques i després es farà la convocatòria.

Balanç 2007-2013

La convocatòria 2007-2013 es va centrar en iniciatives locals innovadores i que fomentessin l'intercanvi de coneixements i experiències. A les comarques gironines va servir per dur a terme vuit projectes, cadascun dels quals va ser finançat en un 50% per la Unió Europea a través del fons Feder, en un 25% per la Diputació i en l'altre 25% per l'ajuntament corresponent. En global, la inversió ha estat de poc més de set milions d'euros, un milió menys del que s'havia previst inicialment, ja que dos dels projectes seleccionats el 2010 van renunciar-hi.

Bona part dels projectes s'han centrat en les noves tecnologies i en l'emprenedoria i el viver d'empreses. Així, la major inversió se la va endur el projecte Clúster Tic Media, centrat a convertir la ciutat de Girona en un referent del 3D, amb 1,865 milions d'euros. També van superar el milió d'euros el laboratori i centre d'investigació gastronòmica FoodLab de Riudellots (1,404 milions) i el projecte que ofereix despatxos i naus industrials als emprenedors que ha liderat el Consorci Ripollès Desenvolupament (un milió).

Els altres projectes desenvolupats han estat el viver creatiu i cultural de Salt, el complex l'Illa de Can Delfí d'Arbúcies, el viver d'empreses El Rusc de Vilablareix, la seu electrònica Palamós Qnecta i la plataforma d'administració electrònica L'Ajuntament més @prop de Palafrugell. Aquest últim és l'únic que encara està en execució; la resta ja estan en funcionament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia