Medi ambient

Un edifici de Girona aspira a uns premis internacionals en construcció sostenible

L'immoble, que ja va guanyar en l'àmbit estatal, participarà en la final que es farà a Marràqueix en el marc de la Conferència Mundial del Canvi Climàtic

L'edifici situat al número 67 de l'avinguda Jaume I de Girona ha resultat guanyador en l'àmbit estatal dels Green Building Solutions Awards (GBCS Awards) 2016 en la categoria de premi dels Usuaris, un guardó que reconeix la construcció sostenible. Els GBCS Awards formen part del moviment internacional que representa la lluita contra el canvi climàtic i és per aquest motiu que la darrera part del concurs, la final internacional, tindrà lloc a Marràqueix en el marc de la Conferència Mundial del Canvi Climàtic.

L'edifici, on hi ha tres habitatges, va ser projectat i rehabilitat per l'empresa gironina Incovi, segons el model responsable de construcció sostenible Eco8, un model que és gestionat, promogut i certificat per l'Associació Catalana de la Construcció Sostenible i que consta de vuit principis que garanteixen el respecte al medi ambient i la salut dels usuaris.

El promotor de l'edifici premiat, Josep Maria Coll, destaca la importància d'haver arribat a la final perquè s'ha visualitzat “un projecte que no tenia cap més objectiu que ensenyar que és possible l'exercici de transformar el parc existent d'habitatges”. Per Coll, a més, es demostra que la reducció en la factura energètica i l'adaptació de mesures mediambientals pot fer-se en l'àmbit “domèstic”, i hi afegeix: “És agafar un edifici vell i transformar-lo en lletra.” Coll apel·la així al sector de la construcció perquè apostin pels edificis sostenibles. “No és una utopia”, diu convençut que en 15 o 20 anys es pot “millorar i reduir la factura que penja del sector”.

LA FRASE

És possible l'exercici de transformar el parc existent d'habitatges
Josep Maria Coll
promotor de l'edifici gironí guardonat

Les característiques valorades

Respectant una façana històrica, l'edifici gironí ha vist com es feia la rehabilitació integral de la pell de l'edifici i s'utilitzaven aïllaments tèrmics interiors, tot plegat per aconseguir demandes de calefacció i refrigeració molt reduïdes. L'edifici, amb una qualificació energètica A, també té plaques solars tèrmiques que aporten més del 50% del consum energètic per a l'aigua calenta sanitària i contribueixen a la calefacció. També s'utilitza terra radiant per aconseguir un sistema de calefacció de baixa temperatura. S'han utilitzat pintures de base mineral sense emissions de COV i paviment de fusta certificada FSC. A més, es van prioritzar materials i empreses locals. Durant la construcció i enderroc, també es va prestar una atenció especial a la gestió dels residus, amb un reciclatge superior al 50% dels residus generats. Altres aspectes destacats són el monitoratge i el control dels consums per part dels usuaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.