Medi ambient

medi ambient

Recoder renuncia a complir el compromís amb el Ter

El conseller de Territori i Sostenibilitat afirma que només va ser una declaració d'intencions i que sempre es garantirà el cabal ecològic, i que es millorarà respecte a la situació actual que viu el riu

El conseller de Territori i Sostenibilitat va enterrar ahir definitivament el compromís amb el Ter. Un compromís que havia assumit el Departament de Medi Ambient del govern anterior i que consistia en una disminució progressiva del transvasament cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. L'objectiu era que a partir del 2015 no s'hi derivessin més de 115 hectòmetres cúbics anuals. Aquest compromís va ser assumit pel govern actual, però la privatització que s'està preparant de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat ha descobert que la concessionària podrà extreure fins a 166 hm³ anuals bona part dels anys de concessió, fins al 2061.

Responent a una pregunta d'ICV-EUiA ahir al Parlament, Recoder va afirmar que aquest compromís “no va passar de declaració d'intencions per inconsistent”, i va criticar que no distingia entre anys secs i humits. A més, Recoder va recordar que es basava en la construcció d'una sèrie d'infraestructures com ara l'ampliació de la dessalinitzadora de Blanes, “impossibles d'abordar en la situació de fallida en què vostès varen deixar l'ACA”. Recoder va limitar les obligacions del govern amb el Ter al compliment del cabal ecològic, que va assegurar que queda garantit i fins i tot millorat. Segons el conseller, l'estudi de viabilitat de la concessió d'ATLL preveu un transvasament màxim de 5,7 m³/s, una xifra “molt inferior als m³/s actuals”.

El diputat d'ICV Joan Boada va contestar assegurant que ara no es transvasa aquesta quantitat, i va recordar que el cabal del riu s'ha reduït a causa de la disminució de la pluviometria a la conca del Ter. Boada es va referir al “greuge històric” dels municipis de la conca, i va recordar els paràmetres del compromís del Ter a què havia arribat el govern anterior. Segons el diputat, “la privatització d'ATLL implica la mort del Ter, perquè en bona part el compte de resultats de la nova empresa depèn en gran mesura del cost de captació de l'aigua i de les inversions a fer”.

Finalment, Recoder va afirmar que la voluntat del departament és “fer els esforços necessaris per millorar els cabals ambientals del Ter, amb responsabilitat i sense cap mena de demagògia”, responsabilitzant la gestió dels governs anteriors i la direcció d'ICV a Medi Ambient del “desori” i el deute amb què s'han trobat a l'ACA.

LES FRASES

El compromís no distingia entre anys secs i humits, i es basava en obres que no es poden abordar
Lluís Recoder
conseller de territori i sostenibilitat
La privatització d'ATLL és la mort del Ter, perquè el compte de resultats dependrà del cost de captació
Joan Boada
diputat d'ICV al Parlament

LA DATA

2061
és l'any en què s'acabarà la concessió per a la gestió privada d'Aigües Ter-Llobregat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.