Medi ambient

MEDI AMBIENT

El percentatge de recollida a Celrà es multiplica per quatre amb el porta a porta

L'Ajuntament prepara per al 2014 una tarifa superior per als que no reciclin bé

El govern destaca que el nou sistema estalvia costos d'entrada a l'abocador

L'Ajuntament de Celrà ha multiplicat per quatre el percentatge de recollida selectiva al poble amb el nou sistema del porta a porta, que va començar el 26 d'abril. Des d'aquell dia i fins al 14 de juliol, el govern ha recollit el 89,15% dels residus, a diferència del 21,83% de tot el 2011. “Creiem en el sistema, però si s'ha fet [bé] és perquè la gent del poble ho ha fet”, destaca el tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Dani Cornellà (CUP).

Amb el canvi de sistema, Cornellà destaca els beneficis mediambientals i l'estalvi en els costos d'entrada a l'abocador de Solius. L'exalcalde diu que dur els residus a la planta va costar al municipi 80.000 euros l'any 2011 i calcula que, a finals d'any, el cost podria dividir-se per vuit. A més, a Celrà, que té uns 5.000 habitants, la quantitat d'impropis (materials no orgànics dipositats amb la recollida orgànica) s'ha reduït del 10,19% el 2011 a un 1,15%, segons dades del mes de maig.

Dani Cornellà explica que el govern de Celrà (iCelrà-CUP) ha congelat la taxa d'escombraries del 2013 i que l'any que ve hi haurà beneficis per als veïns que reciclin els residus en el cubell i el dia que toca. “El 2014, hi haurà una doble tarifa: una per als que fan la recollida com cal i una altra més alta per als que no compleixen.”

Llocs de treball creats

El govern va adjudicar la gestió de la recollida porta a porta a l'empresa Spora Serveis Ambientals per quatre anys. Per al servei, s'ha contractat l'empresa de treball especial Tirgi. “S'han generat dues jornades laborals i mitja”, diu el tinent d'alcalde. “Si es fes a tot el país, es crearien 3.000 llocs de treball”, hi afegeix Cornellà.

LES FRASES

Per als que ja reciclaven, el porta a porta no és un gran canvi. Però és brusc per als que no ho feien
Dani Cornellà
tinent d'alcalde de celrà (CUP)

LA XIFRA

89,15
per cent
de residus ha recollit Celrà entre el 26 d'abril i el 14 de juliol. En tot el 2011, n'havia recollit el 21,83%.
A Celrà, veien que el reciclatge estava estancat en un 20%, tot i els diners gastats en campanyes
Francesc Giró
director adjunt de l'arc

Per l'ARC, “resultats impecables”

L'adjunt a la direcció de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Francesc Giró, ha assessorat l'Ajuntament en la substitució dels contenidors –només es manté el de vidre– pels cubells a les cases. Giró diu que el govern de Celrà “s'ho ha pres seriosament” i que els resultats són “impecables”. Giró va visitar Celrà el mes passat mentre es recollien els cubells i havia participat en una reunió prèvia. “La gent té un interès alt i, si se separen bé els residus, la percepció és d'una certa comoditat.”

Giró afirma que no hi ha problemes d'olors ni d'espai i que el porta a porta s'ajusta a les directives europees per aprofitar els residus “en lloc d'eliminar-los”. Un estudi fet per l'ARC en un municipi de 1.200 habitants –Verdú (Urgell)– calcula que el porta a porta redueix en un 60,3% les emissions de CO² respecte als contenidors al carrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.