Medi ambient

Medi Ambient

Preservant l'esperó pirinenc

El sector públic i privat uneix esforços per protegir aquesta espècie vegetal en un greu perill d'extinció

En tot el món només n'hi ha en set localitzacions i totes són en sectors del Pirineu oriental

L'esperó pirinenc, Delphinium montanum, és una espècie vegetal que està amenaçada d'extingir-se de part de bo. En tot el món, només se'n coneixen set localitzacions i totes estan al Pirineu oriental. Aquesta espècie consta en el llibre vermell de flora amenaçada de Catalunya i en el catàleg de flora amenaçada de Catalunya amb la categoria de “vulnerable”. La població coneguda d'aquesta espècie al Ripollès és a dins dels límits del pla d'espais d'interès natural (PEIN) de les capçaleres del Ter i del Freser, fora l'espai natural i a prop de l'estació d'esquí Vallter 2000, a la riera de Morens.

Aquesta població de la riera de Morens disposa d'un centenar d'exemplars i és la que rep més impactes. Per aquests impactes i per l'àrea reduïda en què es troba, no se'n pot garantir la conservació ni la continuïtat.

Per això, l'Obra Social La Caixa, la Diputació de Girona, la Institució Catalana d'Història Natural i l'Ajuntament de Setcases han ajuntat esforços per protegir-hi l'esperó pirinenc. Actualment ja s'han arreglat les tarteres idònies per a la població i hi han retirat les runes i les deixalles. També s'ha fet el control i la retirada de les plantes ruderals i competidores, s'han recol·lectat les llavors de l'esperó pirinenc i s'han conservat en el banc de llavors.

Per a més endavant, a la primavera, quan ja no hi hagi gaire neu, s'hi instal·laran cartells informatius –es pretén sensibilitzar els agents de la zona, els excursionistes que pugen al refugi d'Ulldeter i els esquiadors– i se senyalitzarà. Aquests treballs s'aprofitaran per fer el seguiment de la població i de l'eficàcia de les actuacions.

El projecte té un cost total d'uns 26.000 euros, 6.700 dels quals els assumeix la Institució Catalana d'Història Natural; 1.500, l'Ajuntament de Setcases i 17.800 més, la Diputació de Girona, en el marc del conveni de col·laboració amb l'Obra Social La Caixa.

En l'actuació hi col·labora l'Ajuntament de Setcases, l'estació d'esquí Vallter 2000, ara de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, i els Serveis Territorials de Girona del Departament de Territori i Sostenibilitat, que s'han compromès a continuar protegint i conservant aquesta espècie vegetal i també el seu hàbitat.

En l'execució dels treballs hi han participat cinc persones que estan en risc d'exclusió social i són de la fundació privada MAP de Ripoll, que és una entitat social de referència a la comarca del Ripollès, a més de tres especialistes en gestió i conservació de la biodiversitat de la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d'Història Natural.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia