Medi ambient

Deixaran créixer naturalment 38 boscos singulars de la demarcació de Girona

La Generalitat crearà al juny la Xarxa de Boscos d'Evolució Natural, en què, a més dels singulars, hi haurà boscos d'altres xarxes, com ara de la Diputació i de privats

La Generalitat crearà al juny una reserva de boscos que es preservaran intactes i creixeran de manera natural. De moment, ja s'han seleccionat quins de l'inventari de boscos singulars en formaran part i n'hi ha 38 de les comarques Girona, que sumen una superfície total de 540,5 hectàrees. En els propers dos mesos, se n'afegiran més, provinents d'altres xarxes, com ara els que són titularitat de les Diputacions, d'altres organismes i, fins i tot, de propietaris privats, per tal que la reserva sigui molt més extensa. Un dels objectius és que s'hi inclogui, com a mínim, un exemple de cadascun dels trenta boscos més representatius de Catalunya.

La Xarxa de Boscos d'Evolució Natural serà pionera a la península Ibèrica. En aquests boscos no s'hi podrà fer cap mena d'activitat silvícola (com ara talar arbres per fer-ne fusta) i també es mirarà que la petjada humana sigui la menor possible. Segons el director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, això no vol dir que s'hi prohibeixi l'entrada, però sí que els que hi passegin “caldrà que siguin respectuosos i que no en malmetin el sotabosc”.

De moment, dels 292 boscos singulars d'arreu del país, se n'han triat més de la meitat, 154, que tenen una superfície global de 2.210 hectàrees (un 71% del total). En el cas de la demarcació de Girona, dels 83 boscos inclosos en l'inventari de boscos singulars, se n'han escollit 38 (el 46% del total), amb una superfície global de 540,5 hectàrees (el 60% de les 898 hectàrees que tenen en total els boscos singulars gironins). La majoria dels escollits són boscos mitjans –d'entre 5 i 25 hectàrees– que ja estan dins d'espais protegits.

El Ripollès i l'Alt Empordà acaparen més de la meitat de boscos gironins triats, amb onze i nou boscos, respectivament. En canvi, a la Garrotxa, que és on hi ha més boscos singulars (18), només se n'han triat cinc, i a la Selva, que té 15 boscos a l'inventari, només tres. El mínim és al Gironès, amb només un, de cinc hectàrees. Cal dir que a la Cerdanya s'han triat tots els boscos singulars, cinc, i que té el rècord d'hectàrees: 183,81.

Per tipus d'hàbitats, destaquen sobretot les fagedes (9 boscos, 147 ha), seguides de lluny pels boscos de pi roig (6), les rouredes submediterrànies (5) i els boscos de pi negre (4). En nombre d'hectàrees cal destacar les gairebé 154 de tres boscos d'avets a la Cerdanya.

LA XIFRA

540,5
hectàrees és la superfície total dels 38 boscos singulars gironins que formaran part de la nova xarxa.

El govern diu que ha complert amb el medi natural

El secretari general de Medi Natural, Antoni Trasobares, va rebatre ahir amb xifres l'informe de la UdG en què s'acusava el govern d'haver incomplert la majoria dels acords sobre conservació del medi natural i va dir que la universitat gironina ha actuat de manera “unilateral” i, fins i tot, que entreveu interessos “polítics” darrere de les crítiques.

L'informe de la UdG, que es va donar a conèixer a finals de març, analitzava el grau de compliment dels 25 compromisos recollits a la moció 83/X, aprovada pel Parlament el febrer de l'any passat. Signat per un equip coordinat per l'Institut de Medi Ambient, l'informe era demolidor. Assegurava que el govern només havia tirat endavant un 16% dels acords i que un 59% havien quedat en no res. Aquestes xifres van ser rebatudes ahir pel govern, amb un altre estudi. Trasobares va afirmar que, tot i que en la moció no especificaven terminis, “el 84% dels 25 compromisos ja són una realitat i l'altre 16% s'està executant”.

En la roda de premsa es va anunciar també que el govern crearà aquest any l'Observatori de la Biodiversitat, en què es vol que hi hagi totes les entitats que desitgin prendre part en el debat. Es convidarà la UdG a ser-hi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia