Medi ambient

Llavaneres elimina amb èxit els nitrats de l'aqüífer

pioner

És una prova experimental que lidera el Centre Tecnològic de Manresa per reduir-ne els nivells i obtenir aigua potable

L'Ajuntament maresmenc cedeix els pous i té previst utilitzar l'aigua recuperada per regar un parc

Els primers resultats són satisfactoris. El tractament biològic que des del maig s'ha posat en marxa en uns pous d'aigua de la riera de Llavaneres demostra que és possible reduir el nivell de nitrats i aconseguir que l'aigua arribi a ser potable. La responsable del projecte, que és pioner a Catalunya, Irene Jubany, explica que així ho indiquen les mostres que van obtenint del tractament que es fa als mateixos pous.

La normativa per al subministrament d'aigua potable no permet superar els 50 mil·ligrams de nitrats per litre per les possibles conseqüències negatives que tindria per a les persones. Tot i que no es tracta d'eliminar-los, sí que se'n poden reduir els nivells perquè l'aigua sigui apta per al consum humà.

La nova tècnica és innovadora perquè el tractament de l'aigua es fa al mateix aqüífer natural i amb el màxim respecte a les condicions ambientals, sense generar cap tipus de residu com passa en altres processos. La injecció de matèria orgànica afavoreix uns microorganismes, que ja són a l'aigua, que consumeixen els nitrats contaminants i els converteixen en nitrogen gas, que s'incorpora a l'atmosfera.

Cost econòmic

Els investigadors i tècnics del Centre Tecnològic de Terrassa volen demostrar la viabilitat tècnica i econòmica de l'aplicació de la tecnologia que es coneix com a bioremediació per eliminar els nitrats de
les aigües subterrànies. Aquest és un problema que a Catalunya afecta el 30% d'aquests recursos, segons l'Agència Catalana de l'Aigua. El Maresme no és cap excepció a causa de l'ús de fertilitzants al llarg d'anys a les explotacions agrícoles. Això ha permès al Centre Tecnològic de Manresa interessar-se per les condicions geològiques de l'aqüífer i buscar la col·laboració del servei d'aigües municipal de Llavaneres. “Vam ser els primers interessats que el projecte tirés endavant i vam cedir els pous tancats per l'elevada concentració de nitrats”, explica el regidor d'Aigües, Albert Sala.

En les proves fetes al laboratori i en les que s'estan aconseguint a la planta s'aconsegueix la potabilitat de l'aigua. Tot i això, no es fa cap ús de l'aigua descontaminada. “L'aigua no es reutilitza, la tornem a la riera, perquè el permís que tenim és d'experimentació”, explica Jubany.

Des de l'Ajuntament segueixen atents aquests primers resultats i l'eficàcia del tractament. “No ens caldrà l'aigua descontaminada perquè ja ens abastim d'Aigües Ter-Llobregat, però sí que el 2016 volem canalitzar-la per regar el parc municipal que hi ha a prop”, deixa clar el regidor. La prova pilot impulsada des del Centre Tecnològic de Manresa, membre de la xarxa Eurecat, forma part del projecte europeu InSiTrate, i hi participen les empreses Amphos 21 Consulting SL i Catalana de Perforacions SA. El treball d'investigació té un pressupost d'1,2 milions d'euros i és cofinançat per la Unió Europea. Les proves al laboratori van començar el 2013 i s'acabaran el 2016.

El treball se centra ara en “l'optimització per millorar el rendiment de la planta” i fer l'estudi del cost de la seva implantació. “Es fan pocs tractaments a les aigües per eliminar els nitrats perquè són processos costosos”, assegura Jubany.

LA FRASE

Es fan pocs tractaments a les aigües per eliminar els nitrats perquè són processos costosos
Irene Jubany
directora de la prova que forma part del projecte insitrate

LA XIFRA

1,2
milions d'euros
és el pressupost del projecte cofinançat amb fons europeus.

Depurar l'aigua de reg amb derivats de la cervesa

Els vivers de plantes Sala Graupera de Llavaneres són un bon exemple de producció sostenible i també un altre lloc d'assaig al municipi idoni per als investigadors. Al capdavant el regidor d'Aigües Albert Sala cedeix en aquest cas les instal·lacions del seu negoci per experimentar amb la depuració de l'aigua de reg. Amb la implicació dels científics de l'IRTA de Cabrils, Rafaela Cáceres i Oriol Marfà, s'hi porta a terme un original sistema de depuració, el projecte Cleanleach. Aquest reutilitza restes provinents de la indústria cervesera i de la construcció per generar plantes de depuració de manera més sostenible. Els efluents de la fabricació de la cervesa demostren ser una font carbonada efectiva per eliminar tots els nitrats dels lixiviats de viver, transformant-los
en gas nitrogen. “L'aigua
sobrant del reg dels vivers
es filtra per capes i va a un estany sec amb les plantes on s'alimenten els microorganismes que eliminen els nitrats”, explica Sala. L'aigua un cop depurada es torna
a reutilitzar per regar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia