Infraestructures

medi ambient

Les retallades de l'Estat obliguen a desmuntar 1.426 plaques solars a Llagostera

La suspensió de subvencions i autoritzacions per a noves instal·lacions no permet posar-les en marxa

Haurien generat fins a 114 kW i 36.000 euros anuals

L'Ajuntament de Llagostera i l'empresa SES Energia (Sistemes Energètics Solars SL) han acordat desmuntar les 1.426 plaques solars que hi ha al sostre de l'escola Lacustària, que encara no havien entrat en funcionament.

Aquesta decisió és motivada per la cancel·lació de les subvencions i autoritzacions estatals a noves instal·lacions fotovoltaiques, aprovada a principi d'aquest any.

Es dóna el cas que el muntatge de les instal·lacions habitualment es comença a fer un cop es té el permís del Ministeri d'Indústria per injectar energia a la xarxa. En el cas de Llagostera se sabia des del 2011 que aquesta autorització seria l'abril d'aquest any. Però com que la instal·lació és al sostre del col·legi, es va decidir fer el muntatge durant les vacances d'estiu del 2011 per no interferir en el curs escolar i iniciar l'activitat energètica quan arribés el permís, fet que la supressió de noves autoritzacions va aturar.

Un cop es va saber que no hi hauria aquesta contraprestació estatal, l'empresa va sol·licitar al consistori la cancel·lació del conveni de 25 anys que els lligava, i que els deixessin retirar les plaques, encara per estrenar. Hi havien invertit 360.000 euros.

L'Ajuntament va mirar de negociar alguna manera de quedar-se algunes de les plaques, però, finalment, han acordat retirar-les completament i l'empresa mirarà de fer-les servir per a alguna altra instal·lació.

“Ens ha perjudicat molt aquesta decisió de l'Estat. Per sort tenim molta feina i podrem tirar endavant”, explica Sergi Batlle, en nom de SES Energia. L'empresa, amb seu a la Bisbal d'Empordà, va ser la primera d'aquest tipus a Catalunya. El compromís de l'empresa és restituir el sostre de l'escola, un cop retirades les plaques. Compten que els costarà dos mesos de feina, segons Batlle.

La instal·lació podria haver generat fins a 114 kilowatts i 36.000 euros anuals en energia, dels quals el consistori se n'hauria quedat uns 3.000 cada un dels 25 anys de validesa del conveni.

LA XIFRA

360.000
euros
és la inversió que va fer SES Energia en la instal·lació de Llagostera, que ara haurà de desmuntar.

LA DATA

28.01.12
Es va publicar
el Reial decret 1/2012 que anul·lava les autoritzacions estatals a noves instal·lacions fotovoltaiques.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.