Infraestructures i serveis

Foment inclou millores en 8 estacions gironines en el pla de Rodalies catalanes

La principal inversió serà a Caldes, on es farà un pas inferior

Pel 2014/15 també destaquen obres a Flaçà i Figueres, i actuacions ja fetes a la Molina i Sils

El pla d'inversions a rodalies de Catalunya del Ministeri de Foment pels anys 2014 i 2015 inclou millores en vuit estacions gironines. Concretament, s'hi especifiquen cinc actuacions amb quanties destacades –dues de les quals, ja realitzades, a la Molina i Sils, i tres de futures, a Caldes, Sils i Figueres– per un import total de 12,5 milions d'euros i tres més en l'apartat “altres inversions” sense quantia detallada (Portbou, Girona i Maçanet-Massanes).

La principal actuació en quantia d'inversió serà a l'estació de Caldes de Malavella, on es preveu destinar gairebé 4,5 milions d'euros. Segons han explicat fonts del PP gironí, s'hi construirà un pas inferior –incloent-hi ascensors a cada banda– per tal d'evitar que s'hagi de creuar les vies per sobre com fins ara, i també s'ampliaran les andanes.

A Figueres, on ja existeix el pas inferior, es faran millores per un import d'1,1 milions. Concretament, s'hi instal·laran dos ascensors i s'hi construiran unes noves escales fixes per aconseguir una altura lliure de 2,20 metres. A més, s'actuarà a la xarxa de sanejament per evitar inundacions per pluja en el pas inferior.

D'altra banda, Adif va treure a licitació a principi d'octubre les obres de millora de l'estació de Flaçà per un import de 1,2 milions d'euros (IVA no inclòs) –en el pla de rodalies hi figura amb una inversió de 1,5 milions– centrades a millorar l'accessibilitat a les instal·lacions i als trens. Concretament, inclouen el recreixement i la prolongació de les andanes fins als 200 metres; el condicionament dels accessos a els escales, ascensors i a l'edifici de viatgers des de les andanes per adequar-los a les noves cotes; la construcció de noves marquesines a les andanes i a l'accés des de l'exterior a l'edifici, i la instal·lació de nova il·luminació.

Pel que fa a les dues actuacions incloses en el pla i que ja s'han realitzat, tant en el cas de la Molina (amb una inversió de gairebé 3,6 milions) com en el de Sils (gairebé 1,9) han consistit també en l'ampliació de les andanes, la instal·lació de marquesines i actuacions en el pas inferior. En el cas de la Molina, s'ha realitzat també una remodelació a l'edifici.

La informació facilitada per Foment sobre el pla de rodalies de Catalunya per al 2014/15 –en què s'especifiquen 46 actuacions a tot Catalunya amb imports detallats– inclou també un apartat d'“altres inversions”, on figuren 22 altres estacions en què es faran actuacions per “imports de quantia més limitada”. N'hi ha tres de gironines: Portbou, Girona i Maçanet-Massanes.

LES XIFRES

12,5
milions
d'euros és la inversió total en les cinc principals actuacions a Girona. N'hi ha tres més no quantificades.
439
milions
d'euros és la inversió total a rodalies de Catalunya prevista per Foment pels anys 2014 i 2015.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.