Urbanisme

urbanisme

Terrassa acabarà el pulmó verd del parc de Vallparadís després de 20 anys d'obres

A finals d'any s'acabarà la cinquena fase de recuperació de l'antic torrent que dividia la ciutat i que, ara com a parc, tindrà 3,5 km de llargada

De torrent a parc en vint anys. Aquest és el temps que l'Ajuntament de Terrassa ha destinat per transformar 3,5 km de l'antic torrent de Vallparadís, que dividia la ciutat pel mig, en un dels parcs urbans més grans del país, amb 400.000 metres quadrats de zona verda, espais lúdics i per desenvolupar-hi diverses activitats.

A finals d'any s'acabaran els treballs de la cinquena i última fase de transformació d'aquest pulmó verd, que haurà suposat una inversió superior als divuit milions d'euros des que l'any 1991 van començar els treballs de recuperació del torrent.

Dues injeccions econòmiques van fer possible acabar aquest projecte nascut quan a la ciutat governava Manuel Royes: la primera va arribar el 1996 del fons de cohesió europeu, que hi va abocar 1.185 milions de les antigues pessetes, i la segona aportació va venir del govern espanyol, ara fa un any, gràcies al fons estatal d'inversió local (FEIl); en aquest cas la injecció econòmica és de 4,1 milions.

L'aportació europea va cobrir el 80% del cost total, va permetre executar, entre el 1996 i el 1999, el tram comprès entre el passeig 22 de Juliol i el pont del Gall. Aquest tram ocupa uns 170.000 metres quadrats i inclou un llac i piscina, que és una de les peces clau del parc. Quan es va tancar l'aixeta de les ajudes europees, el projecte va quedar uns anys al calaix per falta de finançament, però finalment el 2007 es va poder estrenar la quarta fase i l'any passat el fons estatal va permetre avançar la culminació del parc i allargar el projecte fins al barri de Can Jofresa.

L'alcalde, Pere Navarro, va destacar l'esforç fet durant aquests anys per fer realitat una aposta que permetrà “tenir un parc emblemàtic que donarà servei a tots els ciutadans”, i “lligar barris fins ara dividits” per un torrent.

L'última fase del parc, entre els carrers Bages i Morella, ha inclòs la construcció d'un pas per sobre del parc, i hi faran una rambla resseguint l'antic torrent, dues zones de joc i un bosc d'arbres caducifolis. El parc es prolonga fins a l'interior del barri de Can Jofresa i es deixarà preparat per a la connexió de la futura prolongació de la Rambla fins a les Fonts. En aquest tram es creen un centenar de places d'aparcament per als usuaris de l'Escola Oficial d'Idiomes.

18
milions d'euros
han costat les cinc fases en què es van dividir les obres d'adequació de l'antic torrent.

LES XIFRES

3,5
quilòmetres
és la llargada que tindrà el parc, que disposarà d'una superfície de 400.000 m².
20
anys
haurà destinat l'Ajuntament a completar les obres del parc de Vallparadís.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.