Urbanisme

barcelona

Reformen La Rotonda amb l'oposició d'un grup veïnal

Núñez i Navarro inicia l'obra a l'antic hotel de Sant Gervasi, que vol destinar a oficines

Els veïns porten el projecte als tribunals per evitar que s'enderroqui una part de l'edifici modernista original

La constructora Núñez i Navarro ha iniciat la reforma de l'antic hotel modernista de La Rotonda, tot un símbol del barri de Sant Gervasi, situat a tocar de la parada d'origen del Tramvia Blau. El projecte de l'arquitecte Alfredo Arribas conserva la façana i el templet modernista i enderroca els cossos posteriors afegits, tant l'adjacent dels anys 20 com la gran remunta de volums sobreafegits dels anys 50 i 60 del segle passat. El pla de millora presentat per Arribas va ser aprovat unànimement per l'Ajuntament el 2008 i la llicència d'obres la va concedir aquest gener el govern de Jordi Hereu.

L'edifici és la frontera entre la tipologia urbana de l'Eixample barceloní i la ciutat jardí de l'Avinguda del Tibidabo. Classificat com a Eixample, el projecte de Núñez i Navarro destina l'edifici a ús d'oficines i recupera sostre amb nous cossos afegits a l'interior, en substitució dels que s'enderroquen. El problema és que no s'enderroquen només les plantes superiors afegides, sinó també una tercera part de l'edifici modernista original, segons la plataforma veïnal que s'hi ha mobilitzat en contra. Segons la portaveu Àngels Garcia, el projecte conserva la façana exterior i la crugia del mig però enderroca la façana del pati interior, també original i protegida pel catàleg de patrimoni de la ciutat. Per aquesta raó, la plataforma ha presentat un contenciós als tribunals contra el pla de millora i la llicència.

El projecte d'Arribas preveu conservar la façana i el templet originals de l'arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana. En canvi, enderroca les plantes sobreafegides dels anys 50 i 60, que es van destinar a hospital de malalts terminals, però també el cos adjacent del carrer Lleó XIII que va dissenyar Enric Sagnier. La plataforma veïnal està d'acord amb l'enderrocament de les plantes de remunta dels anys 50 i 60 però no de la part de Sagnier, construïda immediatament després de l'original i que defensa que també s'hauria de protegir al catàleg municipal. En relació amb els nous cossos projectats, Garcia diu que no en discuteixen la idoneïtat ni l'ús, només el fet que no respecten la limitació que estableix el pla de protecció del patrimoni, segons el qual s'ha de mantenir el volum original de l'edifici i reduir els cossos afegits a la planta superior.

L'edificabilitat respecta la llei, defensa Arribas, que avisa que deixar al propietari sense el sostre al qual té dret requeriria compensar-lo en altres punts de la ciutat. Arribas diu que les noves construccions interiors seran menys altes i estaran més endarrerides que les actuals, de manera que, des de l'exterior, l'única fesomia visible serà la modernista. Les noves remuntes, denuncia la plataforma, sí que s'endarrereixen, però sumen més sostre edificable que les actuals.

Antoni Vives, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, recorda els drets legítims del promotor, tot i mostrar-se obert a negociar compensacions en cas que es decideixi modificar el pla de millora del 2008

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.