Urbanisme

barcelonès

Un acord salva de l'enderroc la Vil·la Urània de Barcelona

El govern local i els hereus de l'astrònom Josep Comas i Solà pacten que es preservi la finca i que s'hi faci un espai cultural

L'Ajuntament també farà el manteniment de l'edifici noucentista

La Vil·la Urània, una ufanosa finca d'estil noucentista situada a la part alta de Barcelona i que va ser propietat de l'eminent astrònom Josep Comas i Solà (1868-1937), no serà finalment demolida. El consistori de la capital catalana, que és el que actualment té la titularitat de l'edifici, i els hereus del científic van arribar divendres a un acord que en garanteix la conservació i, alhora, defineix quin haurà de ser el seu ús en el futur. Una decisió que atenua una controvèrsia que, en les últimes setmanes, havia pujat de temperatura.

L'element detonant del pacte ha estat la protesta que el 7 de maig passat van protagonitzar la família de Comas i Solà, diverses entitats i representants polítics davant la Vil·la Urània per impedir-ne l'enderroc, previst per a aquell dia. Els arguments dels convocants eren que aquesta mesura contravenia directament el testament que va fer l'astrònom quan va llegar l'edifici a la ciutat, i en el qual s'explicita que l'immoble havia de ser l'escenari d'un espai cultural o pedagògic. Una última voluntat que no casava amb un eventual projecte per convertir els terrenys en habitatges, i del qual no s'ha arribat a confirmar l'existència. En la reunió de divendres, però, el regidor del districte de Sarrià- Sant Gervasi, Joan Puigdollers, va assegurar, taxativament, que la voluntat del consistori és fer un centre cívic en aquest punt de la ciutat, tal com han reclamat de manera insistent les associacions de veïns de la zona. Alhora, l'edil també es va comprometre a no executar l'enderroc i a garantir la conservació de l'edifici, i molt especialment del seu esplendorós jardí, mentre no es concreti un projecte tècnic de transformació de l'edifici. El tercer i últim punt de l'acord va justament en aquesta direcció, i certifica que l'Ajuntament de Barcelona redactarà un pla funcional que haurà de definir les millores que cal fer a l'edifici i que s'acabarà convertint exactament. L'elaboració d'aquest document es farà braç a braç amb entitats i veïns, segons van garantir ahir fonts municipals.

Mariona Petit, en nom de la família de Comas i Solà, ha volgut destacar que l'entesa “garanteix que a la Vil·la Urània hi haurà un equipament públic i no s'hi faran pisos”, i això consideren que “s'ajusta amb el que diu el testament”. De tota manera, tant els hereus de Comas i Solà com les associacions que s'han mobilitzat no donen l'afer per tancat. “No donem un xec en blanc a l'Ajuntament”, conclou Petit.

LA FRASE

L'acord és bo, però no donarem un xec en blanc a l'Ajuntament. Volem veure com queda el projecte
Mariona Petit
portaveu de la família de Josep Comas i solà

LA XIFRA

900
metres quadrats
és la superfície total de la finca, inclòs el jardí, un dels elements que tenen més valor.

LA DATA

07.05.12
S'havia de fer
la demolició de l'edifici, però finalment es va ajornar per la pressió veïnal i social.

L'edifici del costat es començarà a tirar a terra demà

Situada al carrer de Saragossa, a tocar de la Via Augusta, la Vil·la Urània és una de les escasses propietats que l'Ajuntament de Barcelona té en aquesta àrea –el barri del Farró– amb la perspectiva de desenvolupar-hi equipaments públics. L'altra és una finca situada just al costat, i que es troba en un estat de conservació força precari. La intenció inicial és que s'hi encaixi una part del nou centre cívic que ha de donar cobertura a la zona. Fonts del consistori han explicat que demà mateix començaran els treballs per demolir-la i, alhora, també es començarà a desembrossar el jardí de la que va ser casa de Josep Comas i Solà, en desús des que en va marxar l'escola Reina Violant. Científic de reconegut prestigi i proselitisme, des d'aquest punt de la ciutat va descobrir el 1921 un asteroide que va anomenar Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.