DIES DE VI I ROSES
Una nit turística dedicada als xefs
“Vull que la vida sigui rosa, així que aquí teniu un macaron parisenc rosat amb foie, festucs i picada vegetal”, deia Raül Balam a l'escenari situat a la sala oval del Palau Nacional de Montjuïc mentre el seu rostre es veia enorme en una pantalla i sonava la cançó també rosada que havia triat (La vie en rose, amb veu de Grace Jones). Amb el xef del Moments s'iniciava el sopar de les estrelles, un homenatge del sector turístic (que dimarts celebrava el seu dia mundial) als cuiners de Catalunya, representats als fogons pels set xefs del territori amb dues i tres estrelles Michelin. Cada deu minuts n'hi apareixia un amb un nou platet i una cançó.
Carme Ruscalleda, a ritme de Mediterráneo, de Serrat, (“necessito del mar i de tot el que l'envolta per fer la meva feina”) presentava sopa freda de préssec de vinya amb nem de pollastre del Prat; Paolo Casagrande, del Lasarte, una royale de carabinero; Paco Pérez (acabat d'arribar de Còrdova), un musclo en escabetx a ritme de Lax'n'Busto, el mateix grup que va triar Jordi Cruz. El xef de l'Àbac, que aquesta tardor estrena Masterchef Celebrity, va fer un pa xinès amb anguila del Delta. Cruz està a punt d'obrir un bistrot a l'hotel The Mirror, on abans hi havia un restaurant dirigit per Paco Pérez. És difícil parlar amb Cruz, perquè té cues de gent (i joves cuiners) per fer-s'hi selfies; però a Joan Roca tampoc li falten fans femenines amb el mòbil a punt. El xef d'El Celler va presentar un brioix de ceps (malgrat que encara no hi ha gaires bolets) mentre sonava de fons Adrià Puntí (“venia a El Celler fa anys i li agrada molt menjar”).
Qui era gairebé a casa seva era Fina Puigdevall, que dirigeix el restaurant Òleum a la cúpula del MNAC fent plats on reinterpreta obres pictòriques. Ara ha incorporat pastissos sara de postres perquè aquest era el nom d'una bella artista de l'era modernista que va arribar a Barcelona i va rebre aquest dolç homenatge per part d'un pastisser. La xef de Les Cols va preparar un fantàstic brou amb espaguetis de fajol, un clàssic del seu menú. Tot i aquests plats excel·lents, la major part del càtering el van cuinar Nandu Jubany i el seu equip, que ara acaba d'obrir el seu segon restaurant a Singapur. Si el primer es diu Foc i serveix tapes, aquest es diu Foc Sentosa i està inspirat en una guingueta de la Barceloneta, “per gaudir del mar i poder compartir un vermut”.
La nit havia començat amb una gran foto que reunia més d'un centenar de xefs, molts amb estrella Michelin, amb Jubany i els set xefs que cuinaven al capdavant. A la imatge s'hi va sumar el president Carles Puigdemont, que posteriorment també va presidir l'entrega de premis del sector. Els guardonats van ser Agustí Bertomeu (la musclera l'Avi Agustí), el patronat de Turisme Costa Brava Girona i l'agència de viatges Barcelona Zero Límits.
Entre els molts cuiners presents, n'hi havia alguns amb restaurant nou, com Albert Raurich, que ha estrenat el Dos Pebrots, i altres que fins i tot han canviat de vida, com Xavier Franco, que des de fa set mesos dirigeix Les Magnòlies a Arbúcies. Deixar Barcelona (el seu Saüc era a l'hotel Ohla però no hi va haver entesa amb el grup hoteler) li ha suposat tota una renovació professional i personal. S'hi ha traslladat amb tota la família “a vint metres del restaurant” i cada dia respira aire pur en un entorn preciós que li permet recuperar els anys de sabors del Montseny que va viure a Can Fabes, al costat de Santi Santamaria. “No descarto tornar a obrir el Saüc, potser a Girona.”
A la nit turística, que recordava que aquest any Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia, hi estaven també convidats xefs de la xarxa Slow Food, com la jove cuinera Núria Lucas, que des de fa dos anys té el Dinou a Vilanova, un restaurant de proximitat que a més està situat en un edifici esplèndid del segle XIX.