La inspiració de Pere Quart
El Marquet de les Roques esdevé un punt central de visita en el marc de la ruta Els 3 Monts
Més enllà del paper i la ploma, la inspiració és la matèria primera essencial que necessita tot poeta per poder donar forma a les seves creacions. Joan Oliver, el popular Pere Quart, ho sabia molt bé, i no és cap casualitat que considerés el Marquet de les Roques com el punt de partida bàsic de la seva excel·lència artística. Lloc d'estiueig predilecte fins que la Guerra Civil va posar punt final a la propietat familiar, aquest «capritx» del seu avi Antoni reunia les condicions ideals perquè pogués escriure, i no va tardar a ser lloc de trobada habitual de la prestigiosa Colla de Sabadell, de la qual ell era un dels màxims exponents literaris.
Des de l'any 2004, quan la Diputació de Barcelona –propietària des del 1999– va oferir la gestió i la dinamització de la casa a l'entitat sabadellenca L'Obrador, el Marquet va deixar de ser un mer punt d'interès paisatgístic on el màxim que s'hi podia fer era una fotografia. El «castell», tal com el qualificava la família Oliver, va passar a ser visitable per dins, no només oferint una visió molt fidedigna de com era una casa de pagès de luxe de principis del segle XX, sinó també permetent evocar part de la màgia que sentia Pere Quart a l'hora de transformar els seus sentiments i pensaments en paraules. I tot això gràcies al fet que la recuperació de l'espai ha inclòs cicles de poesia, música i jazz, així com exposicions, que l'estan convertint en un punt de referència cultural amb especial atenció per la literatura.
«En aquest país no estem sobrats de centres de tradició literària», afirma Alfons Llobet, de L'Obrador, que creu que la inclusió del Marquet en una ruta senderista tan important com Els 3 Monts l'ajudarà a ser més conegut per la ciutadania. «Un lloc com aquest es mereix que se'n senti a parlar», destaca, tot fent menció que poques vegades el turisme cultural i natural poden anar tan íntimament agafats de la mà.
Des del 12 de febrer passat, després d'un acte d'inauguració amb el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, el Marquet de les Roques acull el primer centre d'interpretació d'Els 3 Monts. Això vol dir que tot aquell que s'hi acosti hi podrà trobar una maqueta i un muntatge interactiu de la ruta, però sobretot referències literàries de l'època en què va ser construït, la del modernisme. «L'exposició inclou fragments recitats de Guerau de Liost, Raimon Casellas, Joan Oliver, Jacint Verdaguer i Joan Maragall. No podia ser d'una altra manera», diu Llobet. I és que tots cinc, en algun moment, es van inspirar en el Montseny, Sant Llorenç del Munt o Montserrat.
Visites guiades el cap de setmana
M.C.B.Obra del deixeble de Domènec i Muntaner Juli Batllevell, el Marquet de les Roques (1896) és un fidel exponent del modernisme català, que també va aprofitar l'estructura de la masia anterior per establir-hi la masoveria. Situat al terme municipal de Sant Llorenç Savall, el seu accés amb automòbil és senzill des de la carretera de Castellar del Vallès, almenys fins a l'aparcament habilitat situat a l'altra banda del torrent. La seva conservació és exemplar, havent resistit l'ocupació dels falangistes i el recent incendi forestal del 2003. És per això que la visita guiada que es pot fer els dissabtes i diumenges (de dos quarts de dotze del matí a dos quarts de tres de la tarda) és altament recomanable. Les habitacions estan decorades com a l'època.