cultura

L'antic Egipte, al dia

A partir d'avui i fins a l'11 de novembre tindrà lloc la quarta edició de Barcelona Novel·la Històrica, amb una dotzena d'actes destacats i trenta autors convidats

L'edició tancarà el mateix dia en què va acabar la Primera Guerra Mundial, l'11 de novembre

L'any 2013, en la primera edició del festival Barcelona Novel·la Històrica –com en casos com BCNegra i Barcelona Poesia, se l'anomena setmana, tot i que no tingui una durada de set dies– es van tractar, com és habitual, diferents temes relacionats amb el gènere, però el referent de fons va ser el 1714. En la Setmana del 2014, el tema central va ser la Barcelona romana i en la del 2015, la dels bandolers i la de capa i espasa.

Aquest any, quarta edició i comissariada per Enric Calpena, li ha tocat el torn a l'antic Egipte, que ocuparà algunes de les xerrades entre avui i divendres, 11 de novembre, a El Born Centre de Cultura i Memòria, el Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu, la Casa de l'Ardiaca i el Museu Egipci. Hi haurà dotze actes centrals, a més de visites guiades, amb la participació d'una trentena d'autors i especialistes.

Un dels temes destacats seran els 400 anys de l'arribada del Quixot a Barcelona (1616-2016), sobre el qual impartirà una conferència Francisco Rico (catedràtic i membre de la Reial Acadèmia Espanyola), presentat per Marina Espasa (comissària de Barcelona Ciutat de la Literatura Unesco) i amb fragments de l'obra recitats per l'actor Lluís Soler (avui, 19 h, a la Casa Ardiaca).

Un dels moments que poden ser especialment interessants és la conferència pop de Borja Antela, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialista en Alexandre el Gran: “La seva manera de fer té molt més en comú amb el rock que amb els acadèmics”, va declarar Enric Calpena, que va pronosticar que la conferència Alexandre el Gran, una estrella mediàtica de l'antiguitat (dia 9, a les 18.15 h, El Born CCM) portarà cua.  

Pel que fa a l'antic Egipte, es podrà escoltar la xerrada La fascinació per Egipte (dia 9, 19.30 h, El Born CCM), a càrrec dels experts Antonio Cabanas i Marc Orriols (estava prevista la participació de Christian Jacq, que no podrà assistir-hi); Arribar al gran públic (dia 10, 19.30 h, El Born CCM), un diàleg amb Chufo Llorens i Víctor Amela, i, el dia 11 a les 18.15 h a El Born, El cinema d'egipcis (i d'alguns grecs, ja de pas...), a càrrec del cinèfil Josep Maria Bunyol.

El Saló dels Miralls del Liceu, demà a les 16.30 h i per iniciativa de l'Associació d'Amics del Liceu, serà la seu del debat El passat proper, amb la participació de Maria Carme Roca, Imma Tubella i Ramon Solsona. Una hora després i al mateix espai tindrà lloc la xerrada El Liceu i la literatura, a càrrec de Xulio Ricardo Trigo, Jordi Bordas i Eduardo M. de Pozuelo.

Els novel·listes Tània Juste, David Martí i Luis García Jambrina debatran sobre Les convulsions del passat (dia 9, 17 h, El Born CCM).

Entre d'altres, també cal comentar la conversa que tindrà lloc el dia 10 a les cinc de la tarda a El Born: Els mons perduts a la història, amb la participació de Pau Faner, Luz Gabás i Begoña García Carteron.

Enric Calpena va comentar, a tall d'anècdota: “Aquesta edició tancarà el mateix dia en què va acabar la Primera Guerra Mundial, 11 de novembre, i ho farà precisament amb el debat La guerra en la història novel·lada”, amb els autors Gerard Bussot, Emilio Lara i Álvaro Arbina. Per a més informació, es pot consultar el programa sencer al web www.barcelona.cat

Premi per a Christian Jacq

Nascut a París el 1947, Christian Jacq és un eminent egiptòleg doctorat per la Sorbona i especialista en l'època del faraó Ramsès II. Com a autor, d'assajos divulgatius i de novel·les, és molt prolífic i ha publicat gairebé una seixantena de títols. En el cas de les novel·les, sovint amb pseudònims, com ara J. B. Livingstone, Christopher Carter i Célestin Valois. Molts cops ambienta les ficcions a l'antic Egipte, però també és autor de trames policíaques a l'època contemporània.

Per tot plegat, fa mesos que se li va concedir el quart Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. Lamentablement, per problemes de salut no podrà ser aquests dies a Barcelona per recollir el guardó honorífic, no per una obra, que han guanyat abans que ell Lindsey David, Santiago Posteguillo i Simon Scarrow.

El jurat que li ha concedit el premi estava format pels periodistes Anna Pérez Pagès i Òscar López, l'escriptora Care Santos, l'arqueòloga Isabel Rodà i Enric Calpena, comissari de la Setmana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia