Eleccions a la UdG: Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials (FCEE)
El col·lectius de la UdG plantegen qüestions d'actualitat als dos candidats de les eleccions al rectorat de dimarts 17 de novembre.
El 29 d'abril la Junta de Facultat va traslladar a l'equip de direcció de la universitat que “l'actual assignació de crèdits i recursos docents són insuficients per programar els nous estudis de Grau amb plenes garanties de qualitat”. La petició responia al reconeixement que al nostre centre hem de transformar els estudis de Ciències Empresarials (de 3 cursos) al Grau en Comptabilitat i Finances, previst en quatre cursos; realitzar nous estudis de Màster que la societat ens exigeix, i tot plegat no es pot fer bé sota l'aplicació estricta del Cost 0. Quines accions concretes emprendrà com a rector/a per donar resposta a la petició de la Junta?
Anna Maria Geli: «Evidentment el pas de 3 a 4 anys en alguns estudis comporta una major necessitat de recursos de la mateixa manera que el pas de 5 a 4 anys allibera recursos. El model d'assignació de recursos que s'ha previst per al desplegament dels nous estudis permet valorar les necessitats docents amb uns paràmetres de qualitat homologables a tota la UdG. Aquestes necessitats docents seran cobertes ja que el nostre compromís amb la implantació dels nous estudis és el d'oferir qualitat i equitat d'oferta docent a tots els estudiants.»
Manel Poch: (En la resposta a la primera pregunta s'inclou la corresponent a aquesta qüesitó.)
A la vista de l'experiència, no creu que el disseny dels Màsters ara requereix una vertebració des dels Graus i, per tant, cal programar-los des de les Facultats i Escoles?
Anna Maria Geli: «Les tres etapes de la formació universitària tenen objectius ben diferenciats. En el cas dels màsters, a la nostra universitat, es poden i es podran promoure des de centres docents, departaments i instituts; i s'adscriuran a una àrea d'estudis. A partir de l'experiència acumulada ens plantegem transformar l'actual GIGS en una unitat tècnica de suport a la planificació i posterior desenvolupament dels màsters. Això permetrà, per una banda, que els centres docents gestionin màsters més vinculats als graus que organitzen i, per l'altra, que els departaments i instituts organitzin pel la seva part màsters de recerca, en el marc de la política estratègica de la nostra universitat. Aquesta actuació es completarà amb la creació d'una escola de doctorat i la definició orgànica i funcional de la direcció dels màsters i la seva inclusió en l'estructura organitzativa de la Universitat.»
Manel Poch: «El nostre posicionament passa per reconèixer dos tipus de programació de màsters. Un primer tipus, programat directament des dels centres, amb màsters que serien majoritàriament professionalitzadors, però no exclusivament, i per als quals ja existeix una tradició o coincideix amb una programació integrada amb els graus. Un segon tipus de màsters correspondria fonamentalment a màsters de recerca amb un fort component internacionalitzador, que serien programats des de l'Escola de Postgrau, que ha de ser un organisme dotat de tots els recursos necessaris per a assumir aquest repte.»
A Catalunya la mitjana universitària era de 11,5 estudiants per professor a l'any 2006, una de les ràtios més baixes d'Europa. Als estudis de la nostra facultat predominen els grups de 100 estudiants a l'aula. Quina planificació, per als propers quatre anys de govern, tenen prevista per a reduir progressivament el nombre d'estudiants per professor?
Anna Maria Geli: «És important no confondre el nombre d'estudiants a l'aula amb el nombre d'estudiants per professor. En l'actualitat, la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials (FCEE) té concretament una mitjana de 14 estudiants per professor (nombre d'estudiants equivalents a temps complet dividit pel nombre de professors equivalents a temps complet). L'objectiu que em marco és el d'arribar en la pròxima legislatura a tenir entre 5 i 10 estudiants per professor, en funció de l'experimentació que continguin els estudis. El model d'assignació de crèdits previst en el desplegament dels nous graus –que es començarà a aplicar a la FCEE el curs 2010-2011 i que ja s'aplica en totes les altres escoles i facultats per als nous estudis de grau– permetrà disminuir aquest nombre per adequar-lo a l'objectiu marcat.»
Manel Poch: «És un problema que ha d'implicar tota la universitat i per al qual hem de trobar solucions que impliquin tothom. Dit això, hem de treballar conjuntament per identificar amb més detall quina és la situació (distribució completa del nombre d'estudiants per grup a les diferents assignatures), per poder fer una proposta global. Està clar que, de moment, hem de donar resposta a les necessitats docents i, per tant, utilitzar aquelles metodologies que es puguin aplicar en cada cas, en funció del nombre d'estudiants per grup i dels recursos docents disponibles. I, simultàniament, definir la programació per a la reducció del nombre d'estudiants per grup. Tenint en compte que aquesta és una pregunta que, sota diferents formes, es repeteix en diferents centres, hem donat una proposta global al final del text.»