Política

política

obituari

Mor Maria Pilar Busquets, primera síndica del Conselh Generau d'Aran

Va ser la primera diputada a fer servir l'aranès al Parlament i va ser síndica amb la recuperació de les institucions fins que Unió la va fer fora amb una maniobra

Maria Pilar Busquets, que va ser la primera síndica del Conselh Generau d'Aran després de la recuperació de les institucions a la Val, va morir diumenge a l'edat de 79 anys. Busquets va ser diputada al Parlament de Catalunya per Convergència i Unió (CiU) en les legislatures 1984-88 i 1988-92 i, posteriorment, el juny del 1991 va ser investida primera síndica d'Aran després de la recuperació del Conselh Generau d'Aran, la institució d'autogovern de la Val d'Aran.

El Conselh Generau d'Aran va emetre un comunicat ahir en què el síndic d'Aran, Carlos Barrera, lamentava la defunció de Maria Pilar Busquets. Avui al migdia hi haurà una cerimònia de comiat a l'església de Sant Joan Baptista de Les.

Maria Pilar Busquets es dedicava professionalment al ram de l'hostaleria quan, l'any 1990, es va presentar a les primeres eleccions al Conselh liderant la Coalició Aranesa-Convergència i Unió (CA-CiU). Va ser també ponent de la llei d'Aran del 1990 i es va convertir en la primera diputada a parlar aranès al Parlament.

En dos anys al capdavant del Conselh Generau, va desplegar les úniques competències que tenia: cultura. Va perdre la presidència per una moció de censura que va presentar contra ella la seva sòcia de govern, Unió Aranesa. A mode de preàmbul del que passaria anys més tard a escala nacional, Convergència i Unió es van fracturar a l'Aran i, en trencar-se la coalició, Busquets va ser substituïda per Amparo Serrano. Al Parlament hi va ser del 1984 al 1992 i es va retirar de la vida política l'any 1993.

LA DATA

17.06.91
va ser el dia en què Maria Pilar Busquets va ser nomenada síndica del Conselh Generau d'Aran.

LA FRASE

Les mares mai moren, són memòria
Mireia Boya
Filla de maria pilar busquets i diputada de la cup

Primera baula d'una nissaga política

Maria Pilar Busquets va estrenar una nissaga familiar d'actors de la política catalana. El seu fill és Jusèp Boya, un dels col·laboradors del conseller Santi Vila i director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura. La seva filla és Mireia Boya, diputada al Parlament per la CUP. “Les mares mai moren, són memòria”, va deixar escrit ahir, al seu compte de Twitter, Mireia Boya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia