Economia

economia

solidaritat

La renda garantida encara no és viable, segons el govern

L'impacte en el pressupost seria de 3.950 milions d'euros

Aragonès afirma que seria un “brindis al sol”

Una de les mesures socials més reivindicades per part de diverses entitats i grups parlamentaris, la renda garantida de ciutadania (RGC), encara no és viable, segons el govern, i és per aquest motiu que no la va incloure com a partida en el projecte de pressupost que va presentar al Parlament. Així ho va argumentar ahir Pere Aragonès, secretari d'Economia de la Generalitat, durant una conferència al Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC), en la qual va definir la situació actual del país i les perspectives econòmiques de cara a l'any vinent.

Aragonès va aclarir que implementar una RGC a Catalunya tindria un impacte “molt gran” en el pressupost, concretament de 3.950 milions d'euros, una quantitat que avui dia no es pot assumir, entre altres motius perquè “el govern no té capacitat de decisió sobre més del 90% dels seus ingressos”, que van destinats a partides recurrents.

No obstant això, el secretari d'Economia va expressar la voluntat de la Generalitat d'incrementar el grup de mesures contra la perpetuació de la pobresa a través de la renda mínima d'inserció i diversos programes associats, i va admetre que cal millorar la política de rendes perquè “qui no pugui treballar no caigui en la pobresa”, combinant-la amb incentius a la incorporació al mercat de treball.

“Però, sobretot, cal que la RGC es pugui pagar”, va dir Aragonès, que va recordar els “errors” comesos per altres administracions i va posar com a exemple l'executiu espanyol, que al seu moment va decidir posar en marxa una llei de la dependència que la crisi ha deixat infradotada. “Si engeguéssim la RGC –va apuntar el portaveu econòmic– seria un brindis al sol de cara al 2017 que caldria retallar el 2018 o el 2019.”

LA FRASE

No volem cometre errors com quan el govern espanyol va posar en marxa la llei de la dependència
Pere Aragonès
secretari d'economia de la generalitat de catalunya

Impulsors de la RGC iniciaran una vaga de fam

Un grup de dotze representants de moviments socials i sindicats tenen previst iniciar diumenge davant del Palau de la Generalitat una vaga de fam per reivindicar la implementació de la renda garantida de ciutadania i apressar la ponència parlamentària que treballa en la proposició.

Els impulsors de la RGC denuncien que el govern no hagi inclòs en el pressupost del 2017 una dotació per posar en marxa la RGC, en forma de partida oberta, tenint en compte que hi ha “una resolució unànime” del Parlament perquè s'implementi el 2017, en paraules del coordinador d'economia social i persones a l'atur de CCOO de Catalunya, Llorenç Serrano.

A més del representant del sindicat, participaran en la vaga representants de moviments socials com l'Assemblea d'Aturats, la Marea Pensionista i entitats de l'àmbit del cristianisme progressista, entre d'altres.

Avui hi ha prevista una reunió de la ponència parlamentària. Tanmateix, amb la vaga de fam volen cridar l'atenció sobre el bloqueig d'una mesura que no s'ha desenvolupat tot i estar recollida a l'Estatut del 2006, i que no s'ha aplicat durant deu anys en els quals s'ha patit la crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia