Medi ambient

Un projecte per conservar el tritó del Montseny

La iniciativa, finançada pel programa Life, es va posar en marxa a l'octubre i es desenvoluparà fins al desembre del 2020

Es vol millorar la qualitat hidrològica i eliminar amenaces en l'hàbitat

Des del mes octubre d'aquest any fins al desembre del 2020 es durà a terme el projecte Life Tritó Montseny, que té l'objectiu de millorar l'estat de conservació de l'espècie tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i del seu hàbitat de ribera. En el projecte, cofinançat pel programa Life de la UE i coordinat per la Diputació de Barcelona, hi col·laboren quatre socis: la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, el Zoo de Barcelona i Forestal Catalana.

El projecte Life Tritó Montseny promourà accions per millorar l'estat de conservació del tritó del Montseny i amb aquesta finalitat s'han definit una sèrie d'objectius que inclouen les iniciatives següents: incrementar la qualitat hidrològica i el cabal dels torrents on viu el tritó; eliminar o reduir les amenaces que actualment hi ha sobre el seu hàbitat; assegurar la conservació genètica de l'espècie i ampliar-ne l'àrea de distribució; establir una major cobertura legal i aprovar un pla de conservació de l'espècie; incrementar el coneixement científic i els requeriments ecològics d'aquest amfibi, i, finalment, implicar i comprometre els agents del territori en la conservació dels hàbitats de ribera, de la seva biodiversitat i, en especial, d'aquesta espècie del Montseny.

L'any 2005 es va descobrir una nova espècie d'amfibi al massís del Montseny, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), endèmic del parc i l'amfibi més amenaçat de l'Europa occidental. Des que va ser descrita com a nova espècie, l'òrgan gestor del Parc Natural del Montseny, amb la implicació de tècnics i guardes del parc i investigadors externs, ha invertit esforços humans i econòmics per conèixer aquest amfibi.

Pla d'acció

El 2015 es va fer una aposta per assumir amb garanties un pla d'acció per millorar la conservació dels hàbitats i assegurar la supervivència d'aquesta espècie endèmica. Després d'un seguit de reunions, en què van participar la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, el Zoo de Barcelona i Forestal Catalana, l'òrgan gestor del parc va proposar presentar el projecte a la convocatòria Life de la Unió Europea (UE), i els ha estat concedit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia