Convertiran les antigues escoles rurals del Pirineu en habitatges públics de lloguer

Comencen amb vuit edificis del Pallars Sobirà

La gana fa afinar l'enginy, i als pobles petits del Pirineu, on no sobren recursos ni es poden permetre grans promocions d'habitatge públic, acaben d'obrir aquest front, que els permetrà tenir un petit estoc de pisos públics de lloguer gràcies a les escoles i cases d'estudi que hi ha abandonades als seus nuclis.

Algunes d'aquestes escoles i cases de mestres es troben en un estat d'abandó tan avançat, que no es podran recuperar. Però d'altres es poden rehabilitar, i de moment la Generalitat, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà han signat la rehabilitació de sis edificis situats en nuclis del terme municipal de Soriguera i dos més del terme de la Guingueta d'Àneu.

Concretament, l'acord preveu rehabilitar escoles i cases d'estudi i de mestres dels pobles de Tornafort, Malmercat, Baro, Estac, Arcalís i Escós, integrants del municipi de Soriguera, i els d'Escaló i Escàs, a la Guingueta d'Àneu. Les escoles i cases de mestre daten algunes de la República i d'altres es van aixecar amb l'extensió de l'ensenyament que es va fer a principi del segle XX des de la Mancomunitat.

La més avançada és la de Tornafort, de la qual s'ha pogut aconseguir un habitatge que ja ha estat adjudicat en règim de lloguer a una veïna de la població. D'altres, que ja eren directament l'antic habitatge dels mestres, només necessiten una posada a punt. Segons la secretària d'Habitatge del govern, Carme Trilla, el conveni es podria estendre a altres municipis pirinencs i a altres zones rurals del país més endavant. Trilla va revelar que ja es treballa en projectes semblants per al Priorat i Osona.

Fins a 230 euros al mes

El conveni implica que els ajuntaments (en aquest cas, Soriguera i la Guingueta d'Àneu) hi posen les escoles, que són de titularitat municipal. La Diputació de Lleida fa els estudis tècnics necessaris per a la rehabilitació, i la Generalitat paga les obres, que seran a càrrec de les partides destinades a rehabilitació del pressupost del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Un cop rehabilitats i convertits en habitatge, seran els ajuntaments, els encarregats de sortejar-los com a habitatges de lloguer, amb els requisits (d'empadronament al municipi o comarca i de nivell d'ingressos) que considerin oportuns. Es repartiran en règim de lloguer assistit de 30 anys, una fórmula que permet importants subvencions del govern i deixa el preu del lloguer per al beneficiari d'entre 190 i 230 euros al mes.

Els joves marxen

Trilla va agrair el paper que ha tingut l'alcalde de Soriguera, Vicenç Mitjana, que amb 14 nuclis i 14 escoles abandonades ha estat el promotor de la idea. L'alcalde, que també és el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, es va felicitar ahir per un acord que permetrà lluitar, segons va dir, contra la marxa dels joves dels seus pobles, ja que a la falta d'oportunitats de feina s'hi ha afegit en els últims anys l'encariment desorbitat de l'habitatge. «S'han fet moltes promocions residencials que han fet augmentar els preus i, paradoxalment, han deixat sense possibilitat d'habitatge molts joves del Pallars», va concloure Vicenç Mitjana.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, va destacar també la recuperació de patrimoni que significa la rehabilitació d'aquests edificis, que estaven condemnats a l'abandó. Alguns d'ells, va destacar, ja han estat reconeguts com a bé d'interès local.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.