Visitant la cuina de «La Riera»
La llum, el mar i la gastronomia: les principals característiques de la telenovel·la nova de TV3
Pere Arquillué i David Selvas mengen una fideuada asseguts a la barra del bar de Can Riera, un restaurant imaginari situat al poble imaginari de Sant Climent, un context inventat però que roda en localitzacions emblemàtiques del Maresme com ara l'estació de Sant Pol o el port d'Arenys de Mar. A més, Can Riera tindrà la façana de la masia Can Ribot de Mataró. Arquillué i Selvas conversen i arriba Mercè Sampietro, enfurismada. «És bona!», crida Esteve Rovira, el director del serial nou de TV3 La Riera, que s'estrenarà el 10 de gener.
Des de fa unes setmanes ha començat el rodatge als estudis Imagina d'Esplugues. S'hi ha construït el restaurant, la cuina i l'interior de les cases dels protagonistes. En total, són dos platós que fan més de 1.200 metres quadrats. Durant una visita al rodatge, el cap de Dramàtics de TV3, Jordi Roure, va destacar l'amplitud de l'espai: «És l'espai més gran amb el qual hem treballat mai» per jugar amb la profunditat i fer la sensació d'una «sèrie més oberta». Per la seva banda, el productor executiu de la sèrie, Jordi Parera, va insistir en l'aposta per la llum i la presència del mar: «sembla que hàgim obert totes les finestres i hàgim permès que la lluminositat entri a la sèrie».
Un restaurant familiar, que fa cuina tradicional però d'altra qualitat és l'escenari principal de la telenovel·la. Mercè Sampietro n'és la protagonista, a qui tothom coneix per la Riera: «Sóc una dona forta, amb caràcter», va explicar. Els seus quatres fills treballen entorn del negoci familiar: Pere Arquillué és Claudi, separat però amb parella, la Lídia (Anna Sahun). David Selvas és Ernest, cap de sala del restaurant i també separat, i amb la seva exparella, la Sònia (M. Pau Pigem), hi té molt bona relació. El tercer fill, Lluís (Jordi Cadellans), s'encarrega del bar i es defineix com «l'ovella negra». El primer capítol començarà amb l'arribada del fill petit, Sergi (Jordi Planas) que s'incorpora al restaurant després d'una estada a Brussel·les. Sergi voldrà renovar la cuina, cosa que provocarà friccions amb el xef (Francesc Luchetti).
La Riera compta amb un assessor gastronòmic –s'ha elaborat una carta específica– i els actors han pres contacte amb la restauració a través de la Fonda Gaig.
Obrir-se al mar
El cap de Dramàtics, Jordi Roure, va explicar que «fins ara les sèries de TV3 s'havien centrats en barris (El cor de la ciutat o en pobles d'interior (Ventdelplà» i amb aquesta sèrie ens obrim al mar». Roure va argumentar que van escollir La Riera com a títol perquè simbolitza el Maresme, també per la sonoritat i perquè es refereix a la protagonista. La Riera neix, segons els seus responsables, amb la voluntat de no ser de llarga durada com El cor de la ciutat i calcula un màxim de tres temporades. Els capítols seran més llargs que els habituals en aquestes produccions: entre mitja hora i quaranta minuts.