VELA

GRAND PRIX DE L'ATLÀNTIC

De combustible, els alisis

Tres vaixells tarragonins sortiran el 9 de gener de Cadis amb rumb cap a Santo Domingo

El «Cinc Llunes», el «Felutx» i el «Papaya» afrontaran les 3.800 milles nàutiques

Tres velers tarragonins sortiran el 9 de gener des del port Sherry de Cadis rumb cap a Santo Domingo en una travessia marítima de 3.800 milles nàutiques apassionant, el Grand Prix de l'Atlàntic, en què hauran de gestionar amb encert els vents alisis en una cita oceànica organitzada per Difusión Náutica i el CN Skipper en què hi prendran part 30 embarcacions. Els vaixells són el Felutx, un veler patronejat pel reusenc Raimon Grau i que té com a acompanyant Josep Villacampa, Tomás Grande i Anna del Río; el Cinc Llunes, que competirà en la modalitat A-2 i estarà patronejat per Jordi Illa, i el Papaya, una goleta clàssica en el circuit de regates de Tarragona que comanda Francesc Vives acompanyat del seu fill Francesc, Xavier Villacorta, Joaquim Oliva i Mònica Berenguer. Tots ells representen el Club Nàutic de Cambrils, entitat que presideix Joaquim Oliva. Els tres vaixells van arribar a Cadis ara fa dues setmanes amb prou previsió per no enxampar el temporal que ha assotat Catalunya en els últims dies i estan preparats per afrontar el gran repte.

La primera destinació de la travessia serà Marina Rubicón, a Lanzarote, punt obligat de pas abans de fer el gran salt a l'Atlàntic. Els vents alisis marcaran la ruta des de les Canàries fins a la República Dominicana. De les variables eòliques dependrà el temps del recorregut, però en un marc de normalitat la flota navegarà entre els paral·lels 20 i 18 i la durada aproximada de la travessia serà d'entre 18 i 25 dies. Una de les decisions tàctiques importants serà veure per quin costat superen l'illa de Puerto Rico. Per tant, les previsions meteorològiques seran bàsiques.

Entre els inscrits, s'ha de destacar l'Imoca 60 ESF d'Albert Bargués, que aspira a fer un nou rècord de la travessia. Bargués durà una tripulació de luxe amb Anna Corbella i Toni Weijl, especialista en minis, seguits dels experimentats navegants Eric Villalón i Stan Delbarre. També tindrà molt a dir en la categoria de solitaris Albert Illa amb el Cinc Llunes o El Vagabundo, patronejat per Juan Antonio Marín, que és el navegant que més cops ha fet el Grand Prix de l'Atlàntic. Un dels atractius per a molts del participants serà intentar batre el rècord de la prova en temps real, que té en aquests moments el suís Benoit Juranville des del 2003 amb 20 dies, 16 hores, 47 minuts i 5 segons. Juranville va patronejar un X-482 de 14,5 metres d'eslora. L'arribada a la Marina de Sansouci, ja a Santo Domingo, és un dels moments més esperats en la regata , amb una rebuda emotiva i una recepció per part dels organitzadors. El dia límit d'arribada és el 13 de febrer.

PROTAGONISTES

Jordi Illa. «Cinc Llunes»
Va començar a navegar en la classe Optimist quan tenia 8 anys. Va comprar el Cinc Llunes fa tres anys amb la idea clara de creuar l'Atlàntic, perquè es un vaixell molt sòlid. És un actiu participant del campionat de Catalunya de solitaris. També escriu i va guanyar el premi de novel·la marítima Nostromo el 2006 amb l'obra Mar de fondo. Farà 42 anys el 13 de gener en plena travessia.
Raimon Grau. «Felutx»
El navegant reusenc és un gran explorador de racons del Mediterrani i ara vol conquerir també l'Atlàntic. És un gran amant de les illes, sobretot de les petites, i ha recorregut les illes de la costa croata, les Cíclades i tot el mar Egeu. El Felutx és un Dufour 36 Classic amb el qual Grau va quedar fascinat per l'illa Ischia, que està situada al davant de Nàpols.
Francesc Vives. «Papaya»
El Mediterrani li ha quedat petit després de múltiples singladures per Sardenya, Sicília, Grècia i les Balears. El Papaya, un potent Sciarelli 50 dissenyat per a travessies oceàniques, podrà per fi navegar pels mars per als quals va ser concebut 32 anys després de sortir de les drassanes. La prova tindrà una elevada càrrega sentimental, perquè a bord de la goleta hi serà Xavier Villacorta, fill de l'entranyable Colás, recentment traspassat i que va introduir Francesc Vives en el món de la vela. Amb el Porrón, patronejat per Nicolás Villacorta, Vives va participar en la consecució del campionat d'Espanya de creuers el 1975.

Els altres catalans de la regata

A banda del ja esmentat Albert Bargués, que s'entreveu com un dels competidors més forts de la prova i de les tres embarcacions tarragonines ja citades, hi haurà altres catalans que prendran part en la travessia com ara David Ruiz, que competirà amb el Thor Cinco, o Pilar Pasanau, una oficial de la marina mercant que navegarà a bord del Peter Punk. També hi participaran Àlex Quer, un conegut navegant català que participa habitualment en les regates de tripulació reduïda del circuit mediterrani i que patronejarà el Niob Sexto Cheyenne. Quer va creuar per primer cop l'Atlàntic el 1995.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.