Comunicació

La primera en català

Ràdio Olot, l'única a emetre íntegrament en la llengua del país poc després de la mort de Franco, celebra el seu 60è aniversari com a líder de la ràdio comarcal

Ràdio Olot va passar a emetre íntegrament en català pel Tura i Ràdio 4, després, per Santa Llúcia

La identitat es defensa a vegades amb petits gestos que, en un determinat context històric, són heroics. Això és el que va fer Ràdio Olot l'any 1976, poc després de la mort del dictador Franco, decidint emetre 24 hores en català. Esdevenia així la primera del país a fer aquest pas. Aquest any, Ràdio Olot celebra el seixantè aniversari de la seva creació. El director, Joel Tallant, afirma que mantenen viu l'esperit de ràdio de serveis que té l'emissora des del primer dia i sobretot la fórmula que els ha dut des de fa anys a ser líders de la radiodifusió en català al territori. Tallant remarca especialment la implicació dels professionals que hi han passat i sobretot dels col·laboradors voluntaris. Actualment, té una audiència de més de 40.000 oients. Per ones (98.1 de la FM) s'escolta des d'Osona a la Costa Brava. Per internet, a tot el món, i a través de la TDT. Ho han començat a celebrar amb falques històriques de l'emissora com La Ràdio Sensació o 24 hores en català.

Ràdio Olot es va iniciar a la postguerra dels anys 50 gràcies a un grup de radioaficionats que van saber crear ambient. El 14 de gener del 1950 es va retransmetre les campanades de Sant Esteve i el cant dels serenos de la plaça Major. Van anar a Madrid i en va tornar amb la concessió d'una emissora comarcal de FET, amb el distintiu 41. L'emissora de 150 watts de potència es va inaugurar el dia de la Mare de Déu del Tura de l'any 1951. El 14 d'abril de 1963, la REM –xarxa de la qual formava part des del dia 22 de setembre de 1954– va considerar que no era rendible i la va suprimir. A mitjan dècada dels seixanta, va viure el moment més crític. Era el moment en què es deia que totes les emissores d'ona mitjana s'haurien de tancar i que es concedirien autoritzacions perquè les que coincidissin amb el pla estatal de radiodifusió poguessin emetre en freqüència modulada, FM. Ràdio Olot va haver-se de tancar el 17 de juliol de 1965, però va tornar a emetre en règim de proves el 20 de setembre de 1965 després de molts esforços i negociacions. El 23 d'octubre, el governador la va inaugurar. El problema va ser que, en aquells moments, poca gent la podia escoltar perquè no corrien aparells d'FM. Per això Ràdio Olot en va regalar.

Ràdio Olot va passar a emetre íntegrament en català el 8 de setembre de 1976), tot i els pals a les rodes que se li van posar. L'11 de juliol de 1979 va subscriure a Madrid l'escriptura de constitució de la Societat Anònima Ràdio Olot. La Generalitat, el dia 18 de novembre de 1986, va atorgar la concessió oficial i definitiva d'una emissora. El 17 de març del 1990 es van inaugurar els actuals estudis a Can Trincheria, a la plaça del Mig. Fins aleshores, havien estat en uns locals del claustres del Carme, molt precaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.