Comunicació

El consorci de la TDT pública a l'Ebre proposa un canal ciutadà i de serveis

El projecte ha estat dissenyat per Activa Multimèdia i permetria als ajuntaments oferir continguts de qualitat a baix cost

Els membres del ple del Consorci de la TDT de les Terres de l'Ebre, que actualment agrupa 36 dels 52 municipis del territori, van conèixer dijous la solució tecnològica que el govern català i Activa Multimèdia han posat a disposició dels ajuntaments i consorcis. L'objectiu d'aquest projecte, batejat amb el nom genèric de Canal Ciutadà, és facilitar la posada en marxa de les televisions de titularitat pública que arribaran amb l'apagada analògica i l'encesa total de la TDT. Segons va explicar el president del consorci, el morenc Joan Josep Duran, el Canal Ciutadà és una aplicació informàtica que permet posar en marxa una televisió de proximitat, amb continguts de qualitat i a baix cost. «De fet, s'ha dissenyat per ajudar els consorcis públics amb pocs recursos i sense tradició en la producció televisiva», va dir Duran.

La inversió necessària per posar en marxa aquest nou model de TDT local pública és d'uns 100.000 euros. Una xifra que es doblaria fins als 200.000 euros anuals si s'hi afegís el sou dels treballadors, l'amortització de la inversió i el cost del transport del senyal. Amb tot, és una xifra molt inferior a la prevista en un primer moment pel consorci, ja que oscil·lava entre els 600.000 euros i el milió d'euros. «Aquella era una quantitat a la qual no podíem arribar; però en canvi ara estem parlant d'unes xifres més assumibles», va valorar Duran. De fet, el president va calcular que un ajuntament com Móra d'Ebre només hi hauria de contribuir amb uns 6.000 euros anuals, ja que la participació dels municipis consorciats al finançament del nou canal variarà en funció del nombre d'habitants. «Estem parlant d'un nou model de fer televisió local, que ens permetria començar les emissions amb una inversió mínima, gairebé sense personal i sense haver de tenir equips de producció ni platós», va concloure.

Així, el model del canal es basa en la publicació automàtica per televisió de textos, fotografies, vídeos i imatges en directe, però també d'altres continguts. «Estarà tot automatitzat, i els continguts es podran compartir i agafar directament des d'internet, sobretot a partir dels webs municipals», va assenyalar Duran. Altres fonts per transmetre en directe senyals de vídeo o l'emissió de programes descarregats podran ser les agències de notícies o la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) i Comunicàlia, però també la mateixa CCMA, que podria cedir al nou canal alguns dels continguts de Televisió de Catalunya. Però a la pantalla del nou canal de la TDT ebrenca pública també es podrien incloure els continguts de les revistes i de les ràdios locals i comarcals, així com les informacions de les entitats i associacions esportives, cíviques, culturals i recreatives. «El projecte dóna molta importància a la participació ciutadana i a l'agenda cultural, però també preveu un servei de càmeres fixes en cada municipi», va detallar el president del consorci. De fet, el nou canal podria punxar les càmeres dels diferents pobles, i emetre en directe un acte de la festa major o el ple d'un ajuntament. A més, la tecnologia permet que els ciutadans aportin continguts a través del telèfon mòbil i d'internet, a partir d'unes plantilles predefinides que l'editor del canal hauria de validar. A més de l'editor, en el projecte també es preveu la contractació d'un grafista i d'un responsable tècnic.

En la propera reunió, els consorciats hauran de decidir si tiren endavant la proposta, amb la previsió que Ebre TV –el més que possible nom del canal de la TDT pública ebrenca– puga estar en antena, directament en sistema digital, abans del final d'any. «Serem pioners a Catalunya amb una tecnologia innovadora; oferirem una televisió ebrenca i de servei públic, i no entrarem en competència amb els operadors privats», va afegir-hi Duran. De fet, quant als canals privats que han de compartir amb Ebre TV els costos del transport del senyal, només Canal TE i l'empresa editora de La Veu de l'Ebre han manifestat el seu interès, ja que Canal Català Ebre no ha assistit a les últimes reunions per tramitar l'encesa comuna del múltiplex.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.